HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Jártamban keltemben, úton útfélen, barátok ismerősök, és ismeretlenek egyaránt tőlem informálódnának azt gondolván, hogy én vagyok a településen az objektív hírforrás.

Tény és való, hogy a helyi közgyűlésen és közéleti eseményeken gyakran feltűnnek a megyei sajtó képviselői, de az élénk tudósítói érdeklődés ellenére rendre elmaradnak a joggal elvárható tájékoztatók az erre hivatottaktól.

Persze érthető, hogy a „szemét” ügyekről köztudott okok miatt nem lehet írniuk, mert esetleges túlzott kíváncsiságuk következtében nem csak a településvezetők „jóindulatát” veszíthetik el, hanem a munkáltatójukét is, ami súlyos következménnyel is járhat.

 A testületi üléseken s az egyéb közéleti eseményeken is ott vannak a választók bizalmát élvező képviselők, akik „hivatalból” tájékozódhatnának, s megoszthatnák értesüléseiket az érdeklődő szavazóikkal, de érthetetlen (vagy inkább érthető?) okokból mind a tájékozódás, mind a tájékoztatás elmarad, s ez generálhatja a szubjektív véleményem (infó) iránti igényt.

Mivel magam is csupán érdeklődő lakos és nem az MTI, vagy a Havaria Press munkatársa vagyok, a kíváncsiságból begyűjtött információk alapján alkotott szubjektív véleményeimet lehet kritizálni, cáfolni, stb. de attól a feltárt tények még tények maradnak.

Nos, az igazság az, hogy nagyon gyakran bújik ki belőlem az érdeklődő Márkus László, aki arra volt roppant kíváncsi, hogy „Mi került ezen a fotelon 7200Ft-ba?”

Fotel ügy ugyan nem fordult még elő Nagyatádon, de szemétügy annál inkább, ezért az átlagpolgárnál élénkebben érdeklődtem és érdeklődök a helyi közügyek háttere, anomáliái, visszáságai iránt.

Anno kettő éve a blog írásra is azért adtam a fejem, mert az illetékesek nem szándékoztak tiszta vizet önteni a pohárba (és azt itatni a polgárral) s a mulasztáshoz a sajtó is asszisztált. Ezért aztán a vonatkozó előírások, törvények adta lehetőségekkel élve igyekszem több- kevesebb sikerrel tájékozódni, közérdekű információkhoz jutni. Mint azt már korábban többször is jeleztem a szabályozás ellenére ez nem könnyű feladat, mert az érintettek minden eszközt (Pl. kifárasztás taktikája) bevetnek a kellő tájékozottság biztosításának megakadályozására.

 Ahogy a Bárdos projektnél is több esetben, úgy a legutóbbi szemét ügy kapcsán is „utómunkálatokra” kényszerültem, mert a vonatkozó előterjesztés hézagos volt, a döntéshozó képviselők tájékozatlanok, alulinformáltak voltak, s a polgármester a számára kedvezőtlen döntésüket követően úgy megforgatta őket, hogy azt sem tudták, fiúk e vagy lányok. Ebből kifolyólag a pár nappal korábban hozott határozatuknak homlok egyenest ellent mondva, döntésüket megváltoztatták.

Az ügyben információért megkeresett szolgáltató, és kompetens hivatalok a szokásos gyakorlatot alkalmazták.

Válaszoltak is, meg nem is. A helyi hivatal bár kellett, hogy a döntés előkészítéshez kellő információval rendelkezzen, azt sem a képviselőkkel, se velem nem osztotta meg, hanem titokdilemmára hivatkozva átirányított az amúgy is megkeresett cégtulajdonos önkormányzathoz. A szolgáltató a mai napig nem reagált a megkeresésre (adatigénylésre), viszont a tulajdonos a kért cégvásárlásról szóló szerződést annak rendje, módja szerint megküldte. Mivel a szerződés kért („perdöntő”!) melléklete nem volt a megküldött anyagban, ezért a várakozás közben is változatlanul motoszkál bennem a kérdés?

Miért kerül……….Ft-ba a nagyatádi hulladékszállítás?

 A kérdésbe ki-ki tetszés szerint behelyezheti a sajátját.

Miért szüntették meg az 50 literes edény használatát Nagyatádon? Miért fizet 120 liter után az egy és kétszemélyes háztartás? Miért törölték a vonatkozó rendeletből az 50%-os kedvezményt?

Miért helyeztek ki több tucat többlet (felesleges) tartályt a társasházakhoz?

Összességében miért emelkedett a múlt év áprilisi 33%-os díjnövekedés után ismételten brutálisan a nagyatádi szemétszállítás? Stb. stb.

Közületi, vagy lakossági díj szerintem mindegy, mert mindkettő a helyi lakosokat sújtja.   

Brutális, mert pl. a 4 m3-es konténer bruttó 25 ezer forintos ürítési díja (építési törmelék esetén!) 42 ezer forintra emelkedett, a többiről nem is beszélve.

 Akik figyelemmel kísérték korábbi füstölgéseim, azok már olvashatták, hogy az igazság kiderítése, vagy csupán a miértek megértéséhez nélkülözhetetlen információ elérése nem könnyű dolog. Csak emlékeztetőül had idézzem a Bárdos iskola esetét, ahol a másfél éves procedúra utáni bírósági határozat ellenére sem szándékozik kiadni a kötelezett önkormányzat a kért közérdekű információt, mert a („perdöntő”) mellékletek valamiért mindig lemaradnak a nyögve-nyelve kiadott dokumentumok mellől.

Miért-miért, kinek áll érdekében?

Mára ennyi, de holnap megpróbálok rávilágítani egy miértre. Remélem sikerrel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr345001312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása