HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A félidejéhez érkezett megyei vezetés tevékenységének értékelését láthatták az este a választópolgárok a Somogy TV.  jóvoltából. Bár a kiegyensúlyozott tájékoztatás nem erős oldala az adófizetők pénzéből fenntartott médiának, de lássunk csudát, ezúttal ha nem is az elvárható mértékben, de hangot adott a „központi irányelvektől eltérő” véleményeknek is.

Megtudhatta (aki még nem tudta), hogy új szelek fújnak, ezért megyejárásba kezdtek a közgyűlés tagjai.      Járják a somogyi településeket, hogy meghallgassák a helyi lakosok, képviselők kívánságait, hogy mit szeretnének a jövőben. Tessék????????                                                                                                        A korábbi ciklusokban majd háromszor ennyi közgyűlési tag (képviselő, polgármester, stb.) ült az önkormányzatban a megye minden részéből, felvértezve a helyi problémákkal, vágyálmokkal. A kívánságműsor bár szolidan működött, de ciklusokként más-más kedvezményezett szűk körnek, miközben a források a megyei vagyon csökkenésével egyetemben folyamatosan szűkültek. Mitől lesz hatékonyabb egy csökkentett létszámú, valódi „mozgástérrel” nem rendelkező grémium vidékjárása?

A helyi látogatásból láthattuk, hogy semmivel. A megjelent lakosoknak, és képviselőknek elszállhatott minden korábbi illúziója, mert nem záporoztak sem az elképzelések, sem a realizálható kívánságok. A később írásban benyújtott, korábban elcsépelt hivatalos önkormányzati tervekről nincs értelme beszélni.

A helyzeten az sem javít, hogy a korábban erősen megkifogásolt vezetői (elnöki, alelnöki) látogatások a falunapi és egyéb rendezvényeken felélénkültek, mert attól, hogy folytatódik a „gasztronómiai ámokfutás” még nem jut forrás az esetleges elvárások (kívánságok) teljesítéséhez.                                                                                Az egykori húszmilliárd feletti költségvetés kétszáz millióra olvadt, s bár a kormány átvállalta a megye felhalmozott adósságállományát, de közben „kiürült” a megye, s a megfogyatkozott feladatok helyére delegált fejlesztési tevékenységhez hiányzik a legszükségesebb, a pénzügyi forrás (az egyebekről nem is beszélve).       Az ellenzékben korábban kritizált civil szféra kapcsolat ismét fontossá vált annak reményében, hogy a mostani szervezetek nélkülözik a szélhámosokat. Hát jó részük ugyan átszegődött a pártokba, de ettől még nem mentesek a mai civil szervezetek sem. A támogatásokat éppúgy elvárják, mint a korábbi években, de jóindulatuk megnyerése ma is igényel anyagiakat (tisztelet a kivételnek).

„A somogyiak azt kapták, amit megérdemeltek” mondta a megyei elnök, de mielőtt bárki felkaphatta volna a vizet gyorsan hozzátette, hogy a korszerűsített, további fejlesztés alatt álló megyei kórházról beszél.                         A nézők valószínű többségének bizonyára nem az egészségügyi központ fejlődése, hanem egészen más közelmúlti történések jutottak az eszébe. A megye sok tekintetben változatlanul sereghajtó, s furcsán hangzik a korábbi időszakban unalomig szajkózott munkahelyteremtés, mint új célkitűzés. Az is aggasztó, hogy most döbben rá a vezetés az elmúlt évek prioritást élvező Csili-vili beruházásait széles körben megvalósító, elhibázott döntésekre. 

Az igazán aggasztó azonban nem a fenti értékelés, hanem az, hogy polgármesterünk leszállt a Somogyért vezérhajójáról, s felült a megye vonatára. Igaz, hogy a ciklus elején az elnök mindenkit invitált a felszállásra, de nem hiszem, hogy a MI PISTÁNK-ra is gondolt. Elhangzott a vonat indulásakor, hogy nem lesznek fékek, de akkor miért került polgármesterünk a fékező fülkébe.

Igaz, hogy a vonat egyre gyorsabban robog a lejtőn, de senki sem hiheti az új vasutas önvallomását, miszerint ő azért hagyta ott a közgyűlésbe bejuttató csapatát, mert magáévá tette az új megyei vezetés koncepcióját és stratégiáját, nem ért egyet korábbi társai véleményével, s minden igyekezetével azon kíván munkálkodni a jövőben, hogy tapasztalt fűtőként és váltóőrként a pályához igazodó sebességgel jó irányba terelje a jelenleg vakvágányon száguldó somogyi szerelvényt.

A MÁV túlfizetett korábbi és jelenlegi vezetése a padlófogás miatt ugyan nem szolgálhat szakemberrel, de pont az a polihisztor bakter kell a megyei vasúthoz, aki csődbe vitte városát, s korábbi közgyűlési tagsága alatt (pénzügyi bizottsági elnökként is) hosszú éveken át asszisztált a megye vagyonának feléléséhez, a kötvényforrások eltapsolásához.

Blogom 2010. december 22-i megnyitásakor a megyei elnöknek címzett nyílt levélben hangot adtam szkepticizmusomnak, ami sajnos az óta beigazolódott. A vonatról az elmúlt két évben sokan leszálltak, s ha nem történik kellő irány és módszer korrekció, akkor félő, hogy a következő két évben a trend nem változik, még többen leszállnak, s a vonat csekély számú utassal érkezik a cél, vagy netán üresen a végállomásra.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr14829920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2012.10.10. 15:12:58

@blogírónak:
Aggasztó?!Tessék!!!! Miket nem beszélsz Józsi?! A megyevezetők ötletbegyűjtésen járják a „vidéket”? Na még ilyet!
Milyen vezető az, akinek semmi ötlete nincs, ellenben házalni kényszerül ez ügyben? Mert, ha az ötleteit szeretné eladni, és azt propagálja, - az más. De, akinek még ötlete sincs, az meg minek „vállal” vezetői állást?
Ha, meg csak olyan ötletei vannak, mint például a falusi-turizmus féle agyrém, vagy a ravatalozó és körforgós szökőkútépítés, no meg még egy M7-est a régi mellé egy kilométerre, - akkor pedig eleve ne vágyakozzon arra, hogy embertömegek tapsikolják meg érte. Az a ciklust se várja ki, szálljon magába, szórjon hamut a fejére (ha csak részben bűnös, akkor tárja fel a bandája bűnös dolgait) és „monnyon le”!
Ne tetézze tehetetlenkedéseit újabb őrültségekkel. Kinek kellenek a 100-200 milliókért felépített „vendégházak” ott, ahol csak a nyomort lehet meglátogatni? Ki tud örülni a szökőkutaknak azon tömegek részéről, akik a vízdíjat sem tudnák kifizetni, a nem létező otthonukban? Pláne a nem létező munkájuk révén.
Ki akarja dupla M7-en meglátogatni a villáját mielőbb, ahelyett, hogy kissé délre hozva a nyomvonalat, bekösse a megyét az ország gazdasági vérkeringésébe?
Ja, hogy ezek a mi megye-vesztőink?! Akkor most meg mit akarnak? Túl sok az a pénz, amit elszórtak mindenféle cukmisságokra, ahhoz, hogy újabb őrültségeikhez kapjanak bizalmat! Örüljenek, ha ennyivel megússzák!
Kedves olvasó! Bizony, ilyen az, ha egy hűtőgépszerelő akar, mondjuk atomerőművet építeni.
Aggasztó! –mint, ahogy Bakos Úr írja.

„A korábbi ciklusokban majd háromszor ennyi közgyűlési tag (képviselő, polgármester, stb.) ült az önkormányzatban a megye minden részéből, felvértezve a helyi problémákkal, vágyálmokkal.” – írja a blogíró.
Most, azt próbálják eladni, hogy csökkentik a létszámukat? Nem tudják lecsökkenteni annyira, hogy megfelelő legyen, - mert ha a megfelelőig csökkentik, akkor megszűnnek. Pedig, ha kiürült a megye, mint feladatellátó, akkor meg minek is.
Országosan 7-8 régió, régiónként a már kialakult kistérségek, kistérségenként egy önkormányzat. (lásd előző blog kommentjei!) Önkormányzatonként felelősség: felelős költségvetés, felelősséggel vitt feladatellátás, felelősséggel vállalt fejlődés, szükséges esetekben pedig felelősségre vonás. Ezen kellene gondolkodni, nem ám rétes-, hurka-, kisgömböc-, palacsinta, szilva-, meg a jó isten tudja még mi nem – fesztiválokon, közpénzen. (Józsi olyan szépen fogalmaztál:gasztromómiai ámokfutás! Juj!)
Ha kell az ilyen, az legyen vállalkozói alapon, civil adományokkal, nem pedig köztisztviselői, hoci-nesze, szavazz rám, hiszen én adtam a pénzt a mulatozásodra.
Lehetne sorolni, mi mindent kellene másképpen tenni, hogy demokrácia legyen és ne ál, hogy ne legyen nálunk kétszer akkora az államapparátus, mint a szomszéd Ausztriában, a közel azonos nagyság és népesség mellett. Stb.stb.
Mindig csak akkor, ha a gazdasági kényszer rávisz, és csak annyit, amit nagyon muszáj, - ez a mindenkori bürokrata továbbélési életelve. Ezért nem szabadna hivatalban lévő emberekre bízni a változtatás módját!
Egy „Mi Pistink” nem gondolkodik azon, hogy kell-e, avagy fölösleges-e a járás-szintű közigazgatás, ő azon igyekszik, hogy ha ilyet lesz, és ha lehet, akkor megcsípje a helyet!

Többek között ezért tartunk ott, - ahol most tart, ez az ország! Sok a "Mi Pistink"!

vörösposztó 2012.10.10. 23:09:26

A blogbejegyzés cime nem fedi a lényeget.Sajnos vettem a fáradtságot,és végignéztem a Somogy TV.két részben felvett,a megyei vezetés saját magát fényező müsorát,az első rész 3O,O3 perc,a második 53,32 perc volt.Amit pedig a megyei közgyülés elnöke az első részben a neki alákérdező mikrofonállványt jelentő hölgy alulmulhatatlan közremüködésével müvelt,szánalmas volt.Mondom ezt annak ellenére,hogy a pályán egyedül volt,mégis sok öngólt lőtt.Elfogadhatatlannak tartom,hogy a studióban egyedül beszélget,tömjénezi magát,holott a közgyülésben-noha döntő többségben vannak az emberei-a más politikai szereplők is vannak,alapvető követelmény a müsor készitőivel szemben a médiatörvénynek a sokoldalu,kiegyensulyozott és tárgyailagos tájékoztatásra vonatkozó rendelkezéseinek betartása,erre azonban a magasról tettek,ahogy teszik ezt Nagyatádon is a helyi Ormai Tv-ben!Ide jutottunk.
Én is felteszem a kérdést:Vajon merre tart Somogyország?Gelencsér Attila felkészültségéből,mondhatni szellemi képességeiből csak arra tellett,hogy a kormánypropagandát szajkózta,önálló,a megyére vonatkozó,valóban fontos,az itt élő lakosság életkörülményeinek valóban gyökeres javitását megmutató jövőképre azonban nem, azon egyszerü oknál fogva,hogy a megye,és benne délnyugat-somogyi rész,ahol élünk az ország legszegényebb kistérségei közé tartozik.Gelencsér persze a havi másfél-két millás közpénzes javadalmazásából nem lát tovább,csak a megyeháza Fő -utcai részére.Figyelve a szöveget,többször is elhangzott benne a szuperlativus,vagyis a "soha ennyi stb".A szlogenek puffogtatása közben az nem jutott eszébe,kérdezőparnere pedig a jó kislány szerepében,felkészületlenségében nem is tudott replikázni,hogy vajon miből próbálják ezen grandiózus fejlesztési elképzeléseket, amelyek még csak az óhaj szintjén léteznek,megvalósitani.Mindvégig a kormányra hivatkozott,mint a jó paternalista atyuskára,többször felemlegetve a miniszterelnököt,azt a látszatot keltve,hogy itt aztán minden rendben van,a kormány a helyén van,és mindenben mögöttük áll,nekik most már nem is kell dolgozni,csak learatni a nemlétező babérokat.
A közgyülési elnök hiu ábrándokat kerget egy olyan időben,amikor még csak az uj önkormányzati törvény áll rendelkezésre,a területfejlesztés megyékre vonatkozó jogszabályai hiányoznak,nincs pénz,a megyétől "átvett" intézményi hálózat után a korábbi költségvetésnek/kb.2O mrd/csak mindössze 1%-a a megyei költségvetés/ahogy Gyenesei a II.részben emlitette/önálló források nélkül,várva a sültgalambot,helyesebben azokat a titokzatos Eu-s fejlesztési pénzeket,melyekre természetesen kiváló munkaanyagokkal pályázni kell,a siker pedig nem boritékolható.
Az embernek,évtizedek óta a megyében élőnek az volt az érzése,hogy a gyakorlatilag kiüresitett megyére vajon miért van szükség,és Gelencsér miért beszél hosszu perceken keresztül,egyedül,ellensuly nélkül a saját maguk fontosságáról ebben a helyzetben?Véleményem szerint azért,mert-amit nem mer kimondani,mivel saját székét fürészelné-hogy a megye mára,tán korábban is az apparátusával,testületével,és intézményi közalkalmazottaival együtt nem volt más,mint az éppen aktuális kormányzati hatalom megyei
KÁDERBUJTATÓJA.Ki kell mondani,hogy ilyen helyzetben a megyei önkormányzatokra nincs szükség,különösen ugy nem,ahogy a közgyülési elnök képzeli.Persze aki több helyről szivattyuzhatja a közpénzt,sőt még az Azori-szigetekre is elutazhat az adófizetők pénzén,aki minden látszathatalmát,székét,sarzsiját a FIDESZ-nek köszönheti/van ilyen káder Nagyatádon is /,nem lépheti tul a saját árnyékát!Itt kérem nincs másról szó,mint a képmutató,hazudozó parasztvakitásról,a saját széke és személye fontosságáról.Látható,hogy mivé lett egy falusi tornatanár,akárcsak a népmüvelő Ormai.Olyan baromságokat puffogtat,minthogy korábban,az előző kormány idején a megye"vörösposztó"volt,nem igazán volt"megyekompatibilis" a kormány-ezt nem is értem,hogy mit akart ezzel mondani!A megye csak 5%-ának tudott segiteni korábban,most majd mi megmutatjuk,hogy mind a 1OO%-hoz eljutunk.Mélyen hallgatott azokról a "látványberuházásokról",amelyeket a munkahelyteremtések helyett gumicsontként dobtak oda rágcsálni az egyre inkább elszegényedő somogyi embereknek.A közgyülési elnök mintha a föld fölött járna legalább 1O centivel,olyan rózsaszinnek látja a megye jövőjét,ezzel gyakorlatilag idiótának tekinti a lakosságot,mintha a lakosság nem látna tovább az orránál.Az pedig egyszerüen a somogyi embereket szembeköpő megállapitás volt tőle,miszerint,idézem:"Soha ilyen könnyü élete a megyéknek nem volt,mint most".Lehet hogy neki és néhány szervilis munkatársának,pártkatonának valóban könnyü az élete,mig mások a munkájukból-ha egyáltalán van nekik-megélni nem tudnak,egyrészt az egyre emelkedő megélhetési költségek,másrészt a fondorlatos módon kitervelt különféle elvonások egyre szemérmetlenebb zsebszivattuinak kiméletlen müködése következtében.Gelencsér kiejti a száján azokat a szavakat,minthogy elszámoltatás,számonkérhetőség,vajon gondolt-e arra,hogy ez reá is vonatkozik,vonatkozhat,mert ezideig a választópolgár csak azt tapasztalta meg,hogy,rendőrség,APEH,önkormányzat,állam,mindenki pofátlanul a z ő zsebében nyulkál,mig a cimeres gazemberek,gazdasági vagy politikai bünözők vigan élnek e megnyomoritott hazában,az immáron élhetetlen Somogyországban?A választ legkésőbb 2O14-ben adhatja meg a választópolgár.
süti beállítások módosítása