HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Kettő munkanappal a soros testületi ülést követően ismét összeültek a városatyák, hogy sínre tegyék a városcentrum torzójának további sorsát. Valóban fontos a függőben lévő beruházás kérdése, de rejtély számomra, hogy a május közepén elbírált pályázatok győztesének kihirdetéséhez miért szükségeltetett újabb soron kívüli ülés.

Tétlenséggel, a legnagyobb rosszindulattal sem vádolhatók a döntéshozók, hiszen az utóbbi két hónapban kilenc testületi ülésre gyűltek egybe, a megelőző bizottsági összejövetelekről már nem is beszélve.

Mire ez a szokatlan tüsténkedés, merül fel a nem költői kérdés, de a választ nem csak a tájékozottak tudják.

Helyzet van, mégpedig kimondottan és kimondatlanul is sz… helyzet.

A beruházás félbe (?) szakadt, de a készültségi fok és a maradékforrás sajnos nincs pariban. Miért is nincs, lényegtelen, mivel a hajó elment. Értelmetlen a kivitelezés ellenőrzését, vagy a pénzügyi teljesítés ütemét firtatni, mert a keret így sem úgy sem lett volna elég. Közismert, hogy a pályázatok kiírása és a beruházás befejezése közötti időszak nem kalkulált, és nem finanszírozott költségnövekedéssel (infláció, áremelkedések, stb.) jár, amit mindenképpen a nyertes pályázónak (beruházónak) kell megfizetnie. Jelen esetben is hiányzik 80-100 millió Ft. (a felszámolónak is fizetni kell!), amit a befejezési ajánlatra tekintettel az önkormányzatnak elő kellene teremtenie.

A bokrétaünnepségről még szó nem volt, de egyes képviselők már megoldottnak tekintik a kérdést.

Az önrész biztosításához a költségvetést jelölte meg a polgármester, de bárhogy forgattam a korábbi előterjesztést, nem hogy nyolcvan, de még nyolc millió szabad forrást sem észleltem.  A hitel a jelenlegi helyzetben teljesen kilátástalan, de a költségvetés teljesítéséből egy és más elmaradhat.

Azt nem lehet tudni, hogy a közeljövőben mi kerül prés alá, de az már tény, hogy a képviselők több hónapja nem kapnak tiszteletdíjat, ami ugyan nem tragédia, de ahogy levitézlett köztársasági elnökünk mondja (három villa birtokában), ami jár, az jár (jár-jár, mondhatja a prímás polgármester, de nem jut!).

Az viszont már szégyenfoltnak is beillik, hogy az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló „egészségügyi alapellátók” sem kapták meg ez évi járandóságaikat (ügyeleti díj, helyettesítési díj, stb.), ami azért kifogásolható, mert e díjakat az OEP havonta átutalja az önkormányzat számlájára. Tudomásom szerint ezeket pénzeket elkülönített számlán kell tartani, és más célra nem használhatóak fel.

Eszembe jut az első kötvénykibocsátásból származó bevétel. Pályázati önrészre felhasználva 23%, a többi úgy megjavította a tavalyi kötvénykiváltással egyetemben a város pénzügyi egyensúlyát, hogy jövőre több lesz a település adósságállománya, mint az éves költségvetése.

A helyi Erdélyi Körnek már komoly gyakorlata van az emlékmű felállításban, ezért javaslom, bízzák meg egy egész alakos szobor Petőfi téren történő felállításával (MI PISTÁNK!), valamint egy márványtábla elhelyezésével a városháza falán, a várost csődbe vivők emlékére.

Egyúttal ha kissé megkésve is, de felhívnám a figyelmét az új hulladékos rendeletet elfogadó (ÉRINTETT!) képviselőknek, hogy ha már elfogadták a döntés előtt a szolgáltató VIP (a döntésnél nagyon fontos személy) vendéglátását, akkor a szavazásnál (maximum) a tartózkodom gomb a megfelelő. Igaz, hogy a „látogatás” nem a BL döntőre szólt, de a Bundesliga mérkőzés jegyét is a nagyatádi polgárok fizetik meg a jóváhagyott rendelkezésre állási díjjal.

A helyzet ugyan sz.., de nem kétségbeejtő. Városvezetőnk (elmondása szerint)dolgoznak a kötbérigény érvényesítésén, s ha ez igaz, akkor hamarosan a város számláján lesz a 300 millió Ft. Ha valaki ezt netán kétségbe vonja, elárulom magam is szkeptikus vagyok kissé, mert városvezetőnk nem megy a szomszédba egy kis csúsztatásért.

A közmeghallgatáson is megrótt kétkedésemért, s „érzékeltette”, a kereset jó úton haladását. A beruházást múlt év februárjában adták át. Ha nem emlegetnénk állandóan, a projekt lezárását már rég befedte volna a feledés homálya.

Ami tény, hogy a korábbi ígéretek ellenére sem készült el és került benyújtásra a kereset, de időhúzó taktikája hamarosan révbe ér.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr204576562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2012.06.17. 08:19:04

Tisztelt Bakos Ur!

Mint Nagyatád Savonarolája elévülhetetlen érdemeket szerzett ezen élősködő,megélhetési"politikusok" jellemtelen,erkölcstelen bandája paraván mögötti kisded játékainak bemutatásában,talán leleplezésében.Ezeknek olyan vastag bőr van a képükön,hogy akármivel bombázza őket,lepereg róluk.
Csak remélni merem,de biztos nem vagyok benne,hogy 2O14-ben a levesbe kerülnek.
Ez a kompánia évek hosszu során olyan károkat okozott a településnek,és a vörös ötágu elakadásjelzőtől lebénitott agyu embereknek,hogy az szinte felmérhetetlen.
Majd valamikor ugyan a huszéve regnáló polgármester "érdemeit" irásbeli visszaemlékezések unokáink vagy dédunokáink számára felemlegetik,sajnos azonban mi akkor már nem leszünk,hogy elmagyarázzuk nekik,hogy ki is volt valójában ez a jellemtelen politikai karrierista exkommunista.
Ide kivánkozik a következő megjegyzés:Márai Sándor iró,amikor 1948-ban ugy döntött,hogy elhagyja Magyarországot,ezt irta naplójába:"Gyanakodni kezdtem,hogy ami körülvesz,nemcsak az organizált terror,hanem egy mindennél veszedelmesebb ellenfél,ami ellen nem lehet védekezni:A BUTASÁG!Hát ez az.Egyébként szebb jövőt a jobb sorsra n e m érdemes nagyatádiaknak!
süti beállítások módosítása