HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Az építményadó bevezetése, valamint a kommunális adó 30%-ot meghaladó emelése után, városunk vezetése a közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából újabb kiadással örvendezteti meg településünk polgárainak többségét.

A 2011. X. 31-i (Zökkenőmentes testületi) bejegyzésemben az akkor közreadott elképzelések kapcsán falra festettem az ördögöt, ami most meg is jelent.

Mi is történt tulajdonképpen?

A korábbi szolgáltatói szerződés a múlt év decemberének végén lejárt, de a késedelmes kiírás, és a pályáztatás futamideje miatt, időnyerés céljából a lejárt szerződést ez év március végéig meghosszabbították.

A képviselő testület a tegnapi soron kívüli ülésén kihirdette a hulladékkezelési közszolgáltatás ellátására irányuló közbeszerzési eljárás eredményét. A nyertes az egyetlen pályázó, a Nagyatád 2012 Konzorcium (Nagykanizsa Vár u. 5.), ami első hallásra, illetve ránézésre új szolgáltatónak tűnik, de valójában a régi szolgáltatót takarja, új csomagolásban;

Saubermacher–Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. (Nagykanizsa vár u. 5.) valamint Saubermacher–Marcali Kft. (Marcali Kossuth L. u. 74.).

 Az köztudott, hogy az előbbi 16 éve végzi tevékenységét a településünkön, az új „belépő” a lerakóhelyet biztosítja újabban, illetve az elkövetkező időben.

Aki nézte, láthatta, hallhatta, hogy akadémiai vita nem kerekedett az előterjesztés felett, de az érzékelhető volt, hogy a döntéshozók többsége valószínű nem igazán érthette miről is van szó, de azért az igen gombot egyhangúan és magabiztosan nyomták.

Arról, hogy milyen mértékű szolgáltatás csökkenést (78 helyett 52 ürítés a családi házas övezetben, kötelező minimum 120 literes edény igénybevétele) és milyen díjtöbblet növekedést (nettó 5000 Ft. rendelkezésre állási díj) takar a jelenlegihez képest a jóváhagyott új szerződés és, hogy ez kinek  okoz díjcsökkenést illetve díjnövekedést, arról nem igazán tájékoztatták a nagyérdeműt. Ezzel majd az ürítési gyakoriság csökkenés észlelésekor, valamint a megemelkedett összegekkel kiérkező csekkek kézhezvétele során szembesül a szolgáltatást igénybe vevő polgár.

Hónapok óta közismert az a kormányzati törekvés, hogy határt szabjanak a többnyire külföldi szolgáltatók korlátlan profitszerző tevékenységének, a hulladékkezelési díjak hatósági behatárolásával. Szintén köztudott a tervezett új törvényi szabályozás, miszerint hulladékgyűjtési szolgáltatást a jövőben (2013. január 1-től) csak többségi önkormányzati, vagy állami tulajdonban lévő cégek végezhetnek a lakossági üzletágban.

Felmerül a kérdés, hogy ennek ismeretében miért köt 10 évre szóló szolgáltatási szerződést „emelt” díjjal az önkormányzat, amikor a következő év elejétől új szabályozás lép érvénybe?

Miért nem lehetett meghosszabbítani a meglévőt az év végéig, mikorra eldől a hogyan tovább?

A nemrég kiadott kormányzati „ukázt”, miszerint nem emelhetők a hulladékszállítási díjak, a szomszéd várak (Barcs, Marcali, Kaposvár, stb.) betartották, Nagyatád ezt barbatrükkel mellőzte. Gyorsan új szerződést kötött (a „lezsírozott”, kiírt, és jóváhagyott paraméterekkel), és az új szerződés minden ódiumával megajándékozta a helyi polgárokat.

A polgármester említést tett a társasházi közös képviselőkről, akik elmondása szerint szorgalmazták az egyéni számlázást. Tudom, hogy keserves az érintettek „díjbeszedő” tevékenysége, de a társasházi törvény figyelembevételével készült szervezeti-működési szabályzatok előírásai eltérően rendelkeznek a közös költségek fizetési módjáról. Nem hiszem, hogy lenne olyan közös képviselő, aki nem bírna tudomással a hátralékos ingatlanok beterhelési lehetőségéről, valamint a lakóközösségek és lakásonkénti számlázás jelentős kiadási különbségéről.  

Az is figyelemfelkeltő, hogy mekkora a különbség a szolgáltató által kihelyezett (kétszer ürített) edényzet tényleges űrtartalma, és a lakásonként 120 literrel heti egyszeri ürítéssel ténylegesen kiszámlázott mennyiség között.

Az adható 50%-os kedvezmény tényleges és széleskörű realizálása, remélhetően kompenzálja, illetve mérsékli a negatív változások miatt kialakulható rossz lakossági hangulatot.

Március 15-re talán ennyi elég is, de karácsonyra megérkezhet az újabb ajándék (30-70%-os lerakási díj formájában), amit a most elfogadott díjhoz adnak majd hozzá, hogy ismét örömteli legyen az ünnepünk.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr894316709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása