HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Köztudott, de nem közismert a város valós pénzügyi helyzete, ezért is éreztem furcsának a korábban többször emlegetett, de hivatalosan (és valójában) nem létező kormánypárti frakció magatartását, a pénzügyi bizottság mai ülésén.
Polgármesterünk, hogy elkötelezettségét egyértelműsítse, ill. annak kellő nyomatékot adjon, még egy narancsot is kihelyezett a pohár vize mellé (amihez már csak a háta mögött lengő Uniós és a raktárban porosodó 56-os lyukas zászló cseréje hiányzik), miközben az esetlegesen várható kormányzati lépések prognózisát elemezte. A helyzet súlyosságát átérezve és elismerve az előterjesztő részéről felvázolt strukturális elképzeléseket a döntéshozó városatyák értetlenkedve fogadták.
Bátortalanul felvetett kérdéseikből érzékelhető volt, hogy előterjesztői rafinériát sejtenek, s nem értik az intézményi összevonások lényegét, a racionalitás szükségességéből eredő létszám, ill. költségcsökkentés, az önkormányzati feladatok jövőbeni átrendeződésére ráhangolódó intézményi struktúra kialakításának tervezetét.
Igaz, hogy a tervezet nem jelezte az átszervezésekből adódó több tízmilliós, uram bocsá több százmilliós hozadékot, de kellőképpen érzékeltette a kialakult, és a közeljövőben várható működtetési helyzetet.
A végrehajtott és tervezett költségcsökkentő, bevételnövelő intézkedések az elhangzottak szerint és nyilvánvalóan is nem elegendőek, ezért sokkal radikálisabb beavatkozások szükségeltetnek, de az előterjesztő a sok bizonytalan tényezőre tekintettel kivár. Ki időt nyer, életet nyer!
A polgármester által a jövő évi költségvetési hiány lefaragására kért bizottsági javaslatokra nem érkezett válasz, csak néhány alibi kérdés. A kérdező a bárgyúnak is minősíthető kérdésekre higgadtan válaszolt.
Még a felkészültebb külsős bizottsági tag, sötét jövőt jósoló pénzügyi prognózisát sem minősítette bagolyhuhogásnak, rémhírkeltésnek a polgármester, hanem a korábbiakkal ellentétben egyetértett a vészt jósló véleményezővel.
A korábban is felvetett, és megismételt képviselői kérdésre miszerint, a most bevezetett „szigorító” lépésekre (építményadó bevezetése, kommunális adó emelése) miért nem került sor az elmúlt években, ezúttal sem volt válasz. A kérdező nem akarja tudomásul venni, hogy a polgármester (és csapattársai) anno is a kormányhoz, ill. annak politikájához volt lojális, de akkor a választók „kímélése” volt az elvárandó.
A felvetés ugyan jogos volt, mert a hiány már korábban is észlelhető volt, ugyan úgy, mint ahogy az átkosban is létezett a felvett kölcsönökkel kompenzálva.
 Most más a kormány, más a politikai elvárás, amit a megváltozott helyzethez alkalmazkodva városvezetőnk is tudomásul vett.
Okkal merül fel a kérdés. Akkor most ki a lojális? A kialakult új helyzetet „megértő” zászlót cserélő polgármester, vagy a hajóhídra vágyó, de oda fel nem jutó, s hajóinas szerepre kárhoztatott kormánypárti frakció?
Az elmúlt két évtizedben az önkormányzat volt a legnagyobb munkáltató a városban, és „zsákmány” volt minden vezetői státusz, majd az utóbbi években minden munkahely. A kurzusváltásra sajnos a felosztható kincs megfogyatkozott, a „győztesek” száma viszont megszaporodott.
A kialakult új helyzethez a polgármester mesterien igazodik, a problémákat „megosztva”a győztesekkel, akik koncepció híján nem tudnak mit kezdeni a vezér rafinált forgatókönyvével, melyben a főszerepeket szokás szerint továbbra is holdudvarának szánja.
A csőd már bekövetkezett, még ha hallgatnak is róla, de a felmerülő újabb és újabb problémákkal együtt ez is örökül marad az új többségnek, miután a mi Nelsonunk, admirális kalapját lengetve újabb hajóra száll.
A nem először, s nem is utoljára alul maradó frakció számára lehet, hogy ismeretlen Nagy Frigyes szentenciája, ami szerint a vereség megbocsátható, de a felkészületlenség megbocsáthatatlan.
Érdeklődve várom, hogy a fenti előzmények után a fővezérrel és alvezérekkel megerősödő frakció, a holnapi testületi ülésen miként vívja meg csatáját a céltudatos és eltökélt polgármesterrel, és annak szervilis követőivel.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr413782565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Út-törő 2012.01.27. 16:16:00

Megdőlt a több száz éves magyar közmondás, miszerint "sok lúd, disznót győz!"

E helyett az ősi dakota mondás igaz, hiába van sok lúd, még sem elég!

Igaz, ezeknek a ludaknak még nem nőtt ki a szárnyuk, és gágogni sem tudnak, nagy a hasonlóság az amolyan hibrid állattal, mint például a néma kacsa!

Emlékszem, nagymamám hogy terelgette őket, arra mentek, amerre a gazda kívánta, és arra voltak jók, hogy a gazda ét, és egyéb vágyait kielégítsék

Nekem ez jut eszembe a fenti cikkről!

Ha tévedtem, és más a kép, tessék felvilágosítani, én is tévedhetek!!!!
süti beállítások módosítása