HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

23.
október

1956.

bakos.jozsef  |  3 komment

Hiába veszek részt évről évre, hol a helyi, hol a fővárosi ünnepi megmozdulásokon, az idő múlásával egyre inkább a feledés homálya borul az én 56-omra is, de vannak emlékképek, melyek kitörölhetetlenül beleivódtak emlékezetembe.

Gyerekfejjel éltem meg a rövid, de annál fergetegesebb vihart, s nem is igen fogtam fel a nem hétköznapi eseményeket, mivel még be sem töltöttem tizedik életévemet.  

Angyalföldön nőttem fel a József Atilla (akkor még Déryné) színház, és tizenharmadik kerületi pártház tőszomszédságában. Ennek látszólag nincs sok jelentősége, de mivel ezen épületekben és környékükön rengeteg ávós és pártfunkci lakott, nem volt egy ingerszegény környezet. Volt is bőven szemlélni való esemény, amit pajtásaimmal többnyire a három utca határolta házunk ablakaiból kísértünk figyelemmel, de természetesen, ha éppen nem ropogtak fegyverek, sokszor ki és elmerészkedtünk a város, különböző jelentős „forradalmi” helyszíneire is. Így lehettem többnyire esemény utáni szemtanú a Köztársaság téren,  a Kossuth téren, a Hősök terén, a Corvin köznél, stb. stb. A halványuló emlékképek többnyire kockaköves barikádokat, szétszóródott iratokat és lőszereket, rommá lőtt épületeket, a Sztálin szobor üres csizmáját, kilőtt tankokat, páncélautókat, valamint közterületi sírhantokat, s temetetlen halottakat őriznek.

De vannak ma is elevenen élő képek, amiket mind, ha tegnap láttam volna. Ilyen volt a legendássá vált Csepel teherautó, ami itt lelkes forradalmárokkal robogott, ott Vácról kiszabadult „pizsamás” rabokat, vagy falusi, élelmiszert osztó gazdákat hozott, amott a vidámpark kerítésénél pedig fahasábokként felhalmozott holttestekkel megpakolva árválkodott. Vagy a városi hadi parkunk udvarán álló tank, amikből három gördült ki a szomszédos, ma már nem létező Mátyás laktanyából, és robogott csikorgó lánctalpakon a Köztársaság téri pártház felszabadítására. Az már köztudott, hogy a célhoz érve szerepük miként változott. Ilyen tankok parkoltak ideiglenesen az ablakunk alatti iskolaudvaron is, ahol oltott mésszel bedörzsölve takarták le irányítóik a tornyokon virító vörös csillagot. Innen indult az „eltanácsolást” követően egy maroknyi felkelő a Teve utcai rendőrség (mai „Zsarupalota”) ostromára, pontosabban az ott vélt foglyok kiszabadítására. Az oktogonnál kilőtt páncélautók, illetve a bennük égett orosz katonák látványa olyannyira elborzasztott, hogy örökre elmúlt minden kíváncsiságom, a további hasonló „látványosságok” megtekintésétől.

Gyerekként a sokunkat magával ragadó eufórikus hangulat ellenére vajmi keveset értettünk a forradalomból. A leverését követő tanulmányaink során egy szó sem hangzott el magyarázatként, ill. tananyagként a többek által történelmünk szégyenfoltjának minősített ellenforradalomról, a különböző szintű iskolákban. Csak az azt követő évtizedek során különböző oldalról pro és kontra megjelent filmekből, könyvekből, és egyéb forrásokból ismerhettük meg az átélt események „igaz” történetét. Csak egy Kölcsey kaliberű költő lenne képes szavakba önteni, megfogalmazni, az akkori rövid ideig tartó hangulatot.

Az 55. évforduló, és a történelminek nem nevezhető helyszín ellenére, a délelőtt folyamán szívmelengető műsoros megemlékezésnek lehettem résztvevője. Szokás szerint (mint minden október 23-án) kellőképpen meghatódtam a történelmi esemény színvonalas felidézésétől. Külön elismeréssel kell szólnom a középiskolás diákok műsorának ismeretlen szerkesztőjéről, ill. felkészítőjéről.

Ami az emelkedett hangulat ellenére szúrta a szememet, s ürömként merült örömömbe, az az ünnepi szónok személye volt. A Rinya-mente Cicerója kétség kívül ismét jól szónokolt, de a szép szavak ellenére hiteltelen volt, legalább is számomra, ezért kevésbé jó szónokkal is beértem volna. Tudom, hogy az idő múlásával egyre fogy az ünnepi előadóként számba jöhető egykori szabadságharcosok száma, s nem juthat belőlük minden ünneplő településre, főleg nem azokra, ahol anno dacumál egy dugópuska vagy egy pofon sem csattant.

Wittner Mária ugyan korábban már megtisztelte városunkat, a Pongrácz-testvérek (Gergely és Ödön) pedig sajnos már „eltávoztak”, Biszku elvtárs a ma is elvhű egykori főkolompos megtorló belügyminiszter kissé snassz volna, de láttam én az ünneplő tömegben nem is egy nagyatádi, a szónoknál autentikusabb személyt. Többen is ott álltak, néhányan még koszorúztak is, a beszédjogot a szokásra apellálva magának vindikáló polgármester mellett.

Nem értem a regnáló városi jobboldalt, hogy 21 évvel a rendszerváltást követően miként lehettek engedékenyek egy olyan városvezetővel szemben, aki a városnak néhány évvel ezelőtt  emlékül adományozott 56-os lyukas zászlót az átadást követően méla undorral tolta félre, és ígérete ellenére a mai napig nem talált számára mindenki által látható méltó helyet? Aki érti ezt, kérem, világosítson már fel.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr53323942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2011.10.23. 18:33:39

Bakos Ur budapesti gyerekként személyes élményeit osztja meg velünk 1956-al kapcsolatban.Nekem is vannak általános iskolás korabeli emlékeim,természetesen mások,mint a pesti srácnak.Nem is saját gyerekkori emlékeimet akarom felemliteni,hanem a mai napi nagyatádi megemlékezés" szónokának" személyével kapcsolatban vannak megállapitásaim,az talán közérdekü lehet,nem tudom.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 1989.utáni szabad megemlékezései ambivalens módon történnek.A barikád mindkét oldala magáénak vallja céljait,törekvéseit,magát a forradalmat,még azok is akiknek 4O éven át ellenforradalom volt,több mint husz éve pálfordulással hirtelen hősök,forradalmárok lettek,és -horribile dictu-a forradalalom megemlékezésein MÉG MA I S ! szónokolnak.Kiváltképpen vonatkozik ez olyan volt MSZMP funkcionáriusra,.KISZ-es vezetőre mint Ormai,aki nem átallja köpönyegét ugy forgatni,hogy azt a szervilis,magukat megalázó önkormányzati képviselők,,élükön a két FIDESZ-es alpolgármesterrel!-továbbá a helyi 56-os Szövetség vezetőivel,tudomásul veszik,sőt elfogadják,mi több,a jelenlétükkel még hitelesitik azt a személyt,aki teljességgel hiteltelen a magára valamit is adó,önálló emberi és politikai kiállással és értékrenddel biró emberek szemében.Miről is van szó?
Ez az ember abban a Széchenyi téri pártházban és annak személyi környezetében szocializálódott,mégpedig olyan kitartóan követve és képviselve a kommunista eszmét,hogy még 1988-89-ben is az MSZMP megujhodásán fáradozott,irta az un."hangulatjelentéseket" pártvezetőinek,majd a nagyatádi KISZ/Nadisz/oszlopos tagja lett.Pártja össszeomlása,inkább sikeres metamorfózisa/MSZMP-ből MSZP/ idején nem lépett be az utódpártba,hanem" független" maradt,majd röviddel, ezután belépett,és egészen 17 évig tagja volt a Gyenesei által létrehozott Somogyért-nak,aminek mintájára-nyilván mentora,és politikai alomtársa inspirálására létrehozta a Nagyatádért-nak nevezett egyesületet,és annak szineiben 1994.től napjainkig Nagyatád ura.Most szembefordult mentorával,és volt egyesületével,ma már Gyenesei sem volt látható az oldalán a városi megemlékezésen,minő nagy vesztesége a városnak,hiszen nem volt eddig olyan városi esemény a 17 év alatt,hogy "Gyenó" ne lett volna Ormai kitüntetett vendége.Ormai azonban veszi a bátorságot,mit veszi,talán ki is követeli magának,hogy 2O11.október 23-án ő éltesse a forradalmat Nagyatád közterén,és szónokoljon annak nagyszerüségéről.Ott mellette pedig a két FIDESZ-es alpolgármester,a volt alpolgármester és egyben a város diszpolgára,valamint az megöregedett 56-os-ok.Senki nem kifogásolta,sőt tiltakozott közülük,hogy ne egy volt apparátcsik,főállásban a kommunista pártból élő,fizetett párt és KISZ funkci.mondja a beszédet!Megdöbbentő és egyben elgondolkodtató!Itt tartunk az un.rendszerváltásban 2O11-ben.Ez egy gyalázat,és szégyenteljes szereplés,még akkor is,ha 17 év alatt,valamint az előtte eltöltött szocialista demokráciában meg is tanult szépen,folyékonyan,papir nélkül beszélni,mégoly szivmelengető szinvonalas diákmüsor koreográfiája közben,ezen szereplése nemcsak az 56-os forradalmat,annak eszméit ,céljait járatta le,annak "dicsőségére",hanem a város szégyenére is történt.Volt kommunista nem vész el,csak átalakul,ugyanakkor mindenki-aki olvassa-figyelmébe ajánlom azt a tényt,tapasztalatot,hogyha valakinek rinocérosz bőr van a képén,az lehetőleg ne puderozza,mert átüt rajta a valóság,vagyis a vastag bőr.

zenész1 2011.10.23. 21:20:24

Nagyon fontosnak tartom a megemlékezést, főként azt, amely az emberi méltóssághoz, a szabad gondolkodás, és szabad, független élethez kapcsolható.

Ezen aspektusból kiindulva zárkozom el az olyan rendezvénytől, amelynek szónoka az a személy, aki látszólag szemlélet módján változtatott, azonban a belső szelemisége, mentalitása továbbra is november 7.-hez kötődik.

Nem tartom kívánatosnak azon körök hátborzongató látványát sem, akik közül többen a város nagy értékű ingatlanát jelképes összegért tették magukévá, majd valamelyikük a jó üzlet koronájaként díszpolgári kitüntetést vehetett át a
JUDÁS-tól, a rinyamenti Cicerótól.

Egyebekben teljesen egyet értek "vörösposztó" megállapításaival.

Azt azért ne felejtsük el, a szép beszéd NEM mind igaz, és az IGAZ beszéd nem mindig szép.

Számomra továbbra is kétséges Ciceró szónoki beszédének tartalmi vonatkozása, amely az elmúlt 17 évben semmit nem változott, esetleg néháy közhellyel bővült.

E tekintetben az említett "szépen,folyékonyan,papir nélkül beszélni", a diák műsor színvonalát nem közelítő szini előadás, ami ílyen formán az '56-os forradalom lejáratására, megszégyenítésére íródhatott.

Fenti hozzászólás alátámasztja elméletemet, és kifejezsre juttatja, miszerint a diktátor nem tud megszabadulni a Széchenyi téren beívódott szellemiségétől, amely ideológia számomra zavaró!

civil48 2011.10.24. 08:55:50

Nem az emlékezés képeivel, - egy másfajta vetülettel szólnék hozzá a bloghoz.
A kérdés azóta foglalkoztat, amióta forradalom „lett” az ellenforradalomból, de a kérdés igazán mára, az idei megemlékezésre érett be.

Mi is az, amiről beszélni szeretnék? Nagy Imre miniszterelnök megítélése. Nem az általam történő megítélésről, - hanem, a forradalommal, az ünneppel összefüggő általános, hivatalos megítéléséről. És a sejtéseimről.

Az, szerintem mindenki számára világos, hogy echte kommunista volt. Ha valaki, mégis vitatná ezt, akkor velem kiegyezhet abban, hogy egyértelműen baloldali ember. De akkor,
miért szerepel a jobboldal 56-os idoljaként?
Valahogy nem illik az 56-ról körvonalazódó újsütetű képbe egy baloldali mártír,- (ráadásul a baloldal által „mártírosítva”) a történtek jobboldali megítélése képébe. Mert mégiscsak ohne zsenant, hogy a jobboldal által megünnepelt forradalom megünnepelt vezetője egy baloldali ember legyen! Ki látott már ilyet? Nincs a jobboldalnak ünnepelhető alakja? A baloldali helyett? Ki érti ezt? A közelmúltban is jelentek meg hírek a Nagy Imre utódok és a jobboldal súrlódásairól.Most meg, már nem is koszorúzunk?!
Itt hozakodok elő azzal, amiről a sejtésem szól: talán már egy kissé szeretne is a jobboldal kihátrálni ebből a balos emlékképből, megítélésből? „Nagyjaink” nem ilyen megfontolásból sprinteltek világgá az ünnep alkalmából? Ünnepelj Pali bácsi, neked az egységet kell megtestesítened! Ünnepeljetek vidéken is, olyan szónokokkal, akikre kiosztjátok. Mi, most nem értünk rá. Jövőre, talán már egy kissé másként is látjuk. És, ki tudja, mit hoz a jövő? Milyen újabb „ismereteink” lesznek még erről az időről?

A szüleimtől hallottam először, hogy háború után a nyilasokból lettek az elsők között párttagok. Gyerekként láttam a mozihíradókban, azokat a tapsikolásokat, átszellemült arcokat, éltetve Rákosi Mátyást, - akikről még ugyancsak gyerekként már egészen mást tudtunk meg az újabb „ismeretek” során.
Aztán…., aztán lehetne sorolni azokat a pálfordulásokat mint a mai napig, - melyek jellemzik a szűkebb és a távolabbi pátriánk történéseit.
Ezért aztán, óvatos civil vagyok. Az ünnepeim magam előtt zajlanak.A "pál-ok fordulásairól" pedig igyekszem lehúzni a leplet.
süti beállítások módosítása