HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Hat évvel a távozása után e héten összegezte a Somogy TV. (amit átvett a Hír TV. Magyar Nemzet, Internet, stb.) a korábbi megyei közgyűlési elnök, pozíciója betöltése során felvett jutalmait, és szabadságmegváltásait.

Nem értem az apropót, mivel leváltása óta minden évben elhangzott ez irányú bőkezűsége, s az is köztudott, hogy „távozásakor” a jelenlegi vezetők terjesztették elő és hagyatták jóvá a közgyűléssel, az elnök, alelnökével egyetemben történő „búcsúajándékozását”.

A jóváhagyó testületben több mint egy évtizede foglalt helyet és sosem tiltakozott mentora kiemelt „premizálása” ellen a Somogyért-es alelnök, városunk polgármestere sem.

A nem gomb megnyomása helyett inkább az egyszemélyes párt bázisán (Nagyatádon!) is meghonosította az akkoriban elterjedő gyakorlatot, s alkalmi „előterjesztői” közreműködésével magának is rendre megszavaztatott alkalmanként 2-3 millió forint jutalmat. Mivel az elmúlt évek során az igen nagyfokú leterheltsége, ill. elfoglaltsága miatt nem állt módjában kivenni a neki járó nem csekély éves szabadságát, ezért szabadságmegváltás címén is felvett jó néhány milliót, mert a két alpolgármester nem volt elegendő (vagy alkalmas?) a helyettesítésére.

A 2001-még megjelent Nagyatádi Hírlap augusztus 3-i számában ugyan hangot adtam ez irányú kritikai észrevételeimnek, és konstruktív javaslatomnak, de egy ma is „aktív” akkori képviselő az augusztus 17-i számban a város működőképességének megőrzésével indokolva „legalizálta” az egyébként ki nem érdemelt anyagi elismerést. Bár az „önjutalmazás” és szabadságmegváltás a helytelenítésemet követő évtizedben is folytatódott, a mai helyzetben (az időközben felhalmozott közel négymilliárdos kötelezettség állomány ismeretében) már biztosan másképp vélekedne (ha netán ismét szóba kerülne) az akkoriban még „lojális” képviselő.

 

Megtarthatja függetlenként is közgyűlési mandátumát a Somogyért-ből kilépett képviselő, Nagyatád polgármestere, tette közhírré a Somogyi Hírlap.

Miért is ne tarthatná meg, amikor biankó lemondó nyilatkozata, az aláírás pillanatának szólt. Egy percig sem gondolta, hogy valaha is felhasználásra kerülhet, főleg nem egy pár hónappal korábban még frakcióvezetőként regnáló „öreg” Somogyért-es esetében. Az aláírást megelőzően még konstruktív ellenzékiként, mentora közgyűlési alelnökké választásáért kardoskodott, s ezért okkal remélte (vagy inkább elvárta) az újabb befutó listás helyet.

Megkapta, de közben megváltozott a szél iránya és erőssége. Hajóznia viszont továbbra is muszáj, ezért is a nem törvénytelen (csupán etikátlan) a „maradása”.

Az, hogy a Somogyért-es szavazók nem a független Ormai Istvánra adták közgyűlési helyet biztosító voksaikat, kit érdekel?

Az önkormányzat által 2007-ben kibocsátott kötvény kiváltására készül e hónap 27-i ülésén a képviselő-testület, olvasható a város hivatalos honlapján.

Az utolsó Somogyért Hírlevél frakcióvezetői (OI.) tájékoztatója szerint a frakció a megyei vezetéstől eltérő álláspontot képviselt a kötvénykibocsátást illetően. Kifogásolták annak mértékét és felhasználásának módját (pályázati támogatás nélküli fejlesztésre, ill. működésre való igénybevételt).

Úgy ítélték, hogy már a kamatterhek is meghaladják az önkormányzat pénzügyi lehetőségeit.

Ezzel egy időben viszont nem tartotta „túlzottnak” az általa vezetett önkormányzat átgondolatlan hitelfelvételét, ami a felvétel időpontjában is meghaladta anyagi erejét,  nem beszélve a hitel nagy részének működésre történő felhasználásáról.

A kettő év türelmi idő lejárta után bebizonyosodott, hogy Nagyatád nem képes a törlesztésre.

A csőd elkerülése céljából az önkormányzatunk a korábban kibocsátott kötvény kiváltására készül. Az előterjesztés szerint 2007-ben kibocsátott 900 millió forint értékű kötvénnyel azonos névértékű kötvény kerül kibocsátásra 25 éves futamidővel (a jelenlegi 15 éves), háromévi törlesztési türelmi idővel. Aki időt nyer, életet nyer. A jelenlegi helyzetben a csőd biztos kérésén kívül nincsen más lehetőség. A megyék „privatizálását” követően várhatóan sor kerül a felelőtlen önkormányzatok részbeni „konszolidálására” is. Természetesen, mint mindennek, úgy ennek is ára van, amit az önkormányzatoknak is meg kell majd fizetnie. A vagyonvesztés jóval nagyobb lesz, mint a fennálló, ill. addig keletkező újabb adósságállomány, de ki figyel oda. Az időközben „lelépő” felelős vezetők biztosan nem.

A maradéktartozás befizetése a következő huszonöt évben a három év múlva szolgálatba álló új vezetők és testületeik gondja lesz, s nem a teher előidézőié.

A jelenlegi testületnek nincsen mozgástere. Egyet tehet, hogy megszavazza a csődhelyzetért nagyban felelős előterjesztő javaslatát.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr993323102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2011.10.23. 16:02:31

A téma az utcán hever, mert az utcára van dobva. Inkább erről beszéljen a másik oldal, mint arról amit rosszul csináltunk mi. Ez az, az apropó, amiért most mindenhol a felvett jutalmakról lehet olvasni.

Amiről a blogíró ír, nem vitatható. Jól mutatja be azt a mentalitást, mellyel „vezetőink” éltek: (szerintem, amellyel visszaéltek) azt a gátlástalanságot, amivel jutalmazták, jutalmazgattatták magukat. Magával a jutalmazással, mint ösztönzővel egyet lehet érteni, de a mérték, pontosabban a mértékletesség nem a „vezetőink „ tulajdonsága. Az már csak „hab a tortán” esete, hogy a közel négymilliárdos eladósítása a városnak, ugyan miféle jutalmat érdemel? Szerintem, büntetést kellene „kiérdemelnie”. Igaz, akkor nemcsak Nagyatádra kellene börtönt építeni ahhoz, hogy az ilyen „pénzszerzési módszereket”szankcionálják.

Nem is tudják „szeretett vezetőink”hogy mi az megdolgozni a fizetésért, pláne jutalomért. Érzékeltetésül egy megtörtént eseten keresztül példázódok:
Tv-hír: 600e Ft-ra bünteti a rendőrség egy közúti ellenőrzés kapcsán azt a céget, aki saját gépét szállította a földekre, és mert nem jól értelmezte a tahográf-használatot. Az, az ostoba taho…! Ez, a 600e Ft, egy mezőgazdasági üzemnek 7,2 milliós termelés hasznából jön össze! Egy szóvivő-féle ember, „ tegnap” még 2, 3 milliós fizetést kapott. Ennek az embernek ahhoz, hogy a fizetése „értékét” megszolgálja, havi 20 milliós, azaz évi 240 milliós „értéket” kellene produkálnia. Hol ér ő ennyit? És, hányan vannak ilyenek? Sokan, nagyon sokan. A szövegelést megfizetjük, a munkát nem! Ezért (is) kevés az ápolónői fizetés. Járni, járna, de nem jut! – mint a másodhegedűsnek. Mielőtt popolizmussal vádolna meg az olvasó, - ez csak egy példa, számtalant tudna Ön is felsorolni. Az arányokat nézze! A büntetés, az elérhető hozam és az egyes juttatások nagyságát! Kérdezem tisztelettel: mindezt ki fizesse? Ugye nem az „ápolónőknek” kellene?!

Igy kell értékelni a Mi Fényességünk többmilliós jutalmait, szabadság-megváltását(?!), eltúlzott nagyságú (nem egyedüli, de ez nem mentség) fizetését, többmilliós értékű kínai és egyéb „jutalom-útjait.” Kaptunk érte mínusz négy milliárdot! Ez, a mi jutalmunk!

Hogy a mandátumát (és az érte járót) megtarthatja, nem is lehetett kérdés! - nem is értem, miért kellett ezért döntőbírósághoz fordulni? Szemfényvesztési céllal. A mandátumról a törvény szerint nem köteles lemondani ( ki van ez találva!) A lemondás erkölcsi kérdés kellene, hogy legyen!(hogy miket nem képzelek!?) A Somogyért-es szavazók mit gondolnak? – ugyan, ez kit érdekel, ebben a „értékrendben”? Elmegyünk Kínába, Svédországba „összeesküdni”, a mentort „hátba szúrjuk”, és járási vezetői poszt igézetében mindenre képesek leszünk a továbbiakban is. Az összehozott helyi adósság meg, legyen csak a leendő utódé? Majd jól leteremtjük érte, hogyha nem fogja tudni, mit kezdjen vele. Hát, nem?

Az, a 900 milliós kötvényteher 15 évről 25 évre történő futamidő-hosszabítása, már az ükunokáinkat is érinti! A blogíró végkövetkeztetésével, - t.i. hogy, a mai testületnek nincs más lehetősége, mint megszavazni a csődokozó elodázó előterjesztését, - vitatkoznék!
Minden döntés, így ez is, legalább kétesélyes. Hogy a képviselőink kétesélyesek-e? A nem-re én sem mernék mérget inni, - de, hátha, mégis,....csaknem állnak be "falazni"!
süti beállítások módosítása