HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Akik a korábbi években figyelemmel kísérték az önkormányzat testületi üléseit, azok megtapasztalhatták, hogy a város tényleges és összes kötelezettség állományával kapcsolatban többször ismétlődően feltett kérdésekre, soha nem hangzott el őszinte és egyenes válasz. Az éves beszámolók mindig sikeres településműködtetésről szóltak, miszerint a város fejlődik, a gazdálkodás egyensúlyban van.

Még a 2007. évi „hajósüllyedést” megakadályozó hitelfelvételeket is a gazdálkodás egyensúlyát megteremtő sikeres intézkedésnek minősítette az éves beszámoló, büszkén kiemelve miszerint ezen esztendőben 567 millió Ft. hitelt törlesztettünk, ill. fizettünk vissza (miközben felvettünk 40 milliót, majd 125 milliót, s végül a kötvénykibocsátással 900 millió újabb hitelt).

Na, itt álljunk meg egy szóra, és idézzük vissza az akkor történteket.

2007. július 27-én, soron kívüli ülésre invitálta polgármesterünk a képviselőket. Minden korábbi előzetes jelzés és tájékoztatás nélkül, az előterjesztés tanulmányozására és megemésztésére néhány órát biztosítva, a szorult helyzetet már nem leplezve, brutális „hitelfelvételi” javaslatot tett a városatyák elé, mondván nincs más megoldás, ez a jelenlegi trend, mások is erre kényszerülnek.

A „három testőr” jelenlévő tagjai korábbi jó szokásukat fenntartva kérdéseket intéztek az előterjesztőhöz, s többször is hangot adtak aggodalmuknak illetve kételyeiknek az előterjesztési javaslat helyességét illetően.

A szőnyegszélen bizonyára előkészített szervilis testületi tagok, az alpolgármesterek, a jegyző, a jogi tanácsnok, valamint a pénzügyi bizottság elnökének a javaslatot helyeslő és megerősítő támogatásával, a testőrök ellenkezését és javaslatait elvetve, ill. leszavazva elfogadták a kötvénykibocsátást, az-az a 900 milliós hitel felvételét (svájci frankban,15 éves futamidővel, 2 év türelmi idővel, 3,2%-os kamattal). Azt többen is hangoztatták, hogy ezzel nem oldódik meg a helyzet, ha a kibocsátást nem követi szigorú, szoros és fegyelmezett gazdálkodás, a kiadások csökkentése, a bevételek növelése, stb. stb.

 A kórház „kiadása”, az intézmények összevonása, 50-60 alkalmazott elbocsátása meghozta a kívánt eredményt, mert „a nehézségek ellenére eredményes évet zártunk”! Nézőpont kérdése, de az éves beszámoló előterjesztője így ítélte meg.

Aztán eltelt a türelmi időnek szánt két év, és eljött a törlesztés ideje. Igen ám, de a kötvénykibocsátáskor 153 Ft-os svájci frank ekkor már elindult felfelé és már 178 Ft-ot kóstált, ami komoly megpróbáltatást jelentett az időközben még rosszabb helyzetbe került önkormányzatnak. A félévente történő törlesztés is megakadt a város torkán, miközben újabb gondok adódtak. A szükségessé vált újabb hitel biztosításáért már nem tolongtak a bankok, de némi áldozat, és számlavezető bankváltás árán ez is összejött.

Közben elszabadult a pokol, s a frank megbokrosodott. Már a 273 Ft-ot is elérte, s ha száguldása mérséklődött is, de nem állt meg.

Mit jelenthet ez városunkra nézve?

Ha nem sikerül megegyezni (reméljük sikerül) az illetékes pénzintézettel, ha nem jön össze egy újabb 1-3 éves moratórium (talán összejön), akkor a város fél éven belül „beborulhat” minden folyó beruházásával együtt.

A kibocsátáskori aktuális éves törlesztő részlet a kamatokkal 95 millió Ft. lett volna. A türelmi idő lejárta után már 127 milliót kóstált, amit nem tudtunk teljes egészében kifizetni, viszont ez évben már meghaladhatja a 150 millió Ft.-ot, amit szintén nem tud fizetni a város, és még hátra van több mint 12 év,továbbá az ez évben mindenképpen esedékes cca. 50 millió Ft. kamatfizetési kötelezettség.

Marad időnyerésre az ez évben még esedékes két "önhikis" pályázati lehetőség esetleges segélye, megoldásként a további halogatás (majd az új önkormányzati törvény segít?), s miközben a felelősök szép lassan eltünedeznek, az utódok majd visszafizetik a „csili vili” beruházásokhoz felvett kölcsönöket.

Jelenlegi és leendő városatyák, valamint „felépítés alatt álló” polgármester jelöltek figyelem!

A csőd biztos már „a spájzban van”. Nem lenne ideje megkérdezni az ötletgazdát, hogy miként képzeli tovább folytatni sok éve megkezdett adósságnövelő ámokfutását?

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr723146251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Út-törő 2011.08.12. 11:58:03

Tisztelt Blog író!

A kérdés az, mit is várunk a diktatúrában fürdőző holdudvartól?
Ön a gondolataival nem megy semmire, ezt tapasztalhatta akkor is, amikor döntési helyzetben volt.
Jelen állás szerint még annyi esélye sincs a változtatás alapjainak lerakásához, mint korábban.
Ha van, és lesz, komoly közgazdasági szempontoknak megfelelő elképzelése, azt nem fogja tudni a választók fejébe injektálni, ugyan is figyelembe kell vennie, "nomen est omen", azaz, a név végzet.
Ez azt jelenti, hogy akik részesülnek valamilyen formában, mennyiségben, és nagyságrendben a közvagyonból, illetve azok környezete, beleértve a hivatal és intézményeit, nem tartják elfogadhatónak mondatait, sőt.., ebből következően gondolataival épen az ellenkező hatást váltja ki a választókból, mint ami kívánatos lenne.
A hold udvarban tartozik továbbá minden olyan önkormányzati megrendelést teljesítő vállalkozás is, aki a rentábilis, alapos, szakmailag kifogástalan vállalkozásokat szándékosan elsöpörte.
Ilyen például az az építőipari Ktf. aki a strand bővítésére kevesebb műszaki tartalommal 30%-al magasabb árajánlatot adta, referenciája nem volt, és az is, aki a műszaki ellenőrzést végezte egyéb helyeken, ami által számos vállalkozást sodort a szakadékba.
Tehát ez a csőd magva, ezen aránytalan elosztás okán nincs bevétel, ezzel szemben a munkanélküliség a fenti hatások miatt egyre jobban gerjed, ennek egyenes ágú következménye a közbiztonság gyengülése, a szociális háló szakadozása, és tovább folytathatnám a láncolatot.

A kialakult helyzet köszönhető azon egoistáknak, akik felcserélték a magán érdeket a csoport, majd a közérdekkel!

Végezetül megjegyezném, Tulipános ki szeretne bújni a felelőség alól két indok miatt:
1. a döntést a testület hozta,
2. a válság valamennyi Önkormányzatot érinti.

E vonatkozásban nem kell elfelejteni, a döntést hozók nem minden esetben kapnak kellő tájékoztatást az eldöntendő kérdésekről, sőt.....

vörösposztó 2011.08.13. 10:38:38

Az életből vett tapasztalati tényt gyakran halljuk,miszerint:"lefelé a lejtőn a perspektiva határtalan".Nagyatádon is ez a helyzet.
A korábbi ciklusban-a FIDESZBŐL való kétszeres oszlatással elért kirugásáig-Bakos József tagja volt a képviselőtestületnek,és hárman a renitensek/Bakos,Dr.Barbalics,Melsin/ kilógtak a szervilis banda közül.Nem voltak Ormai seggnyalói,ugyanakkor kritikus,megalapozott munkájukat láthatta, aki akarta.Éppen ezért számomra elfogadhatatlan az olyan hozzállás a blogban irtakhoz,ami nem más,mint a a közöny bölcsessége.Kérdezem,hogy miért kell jelentéktelennek,értelmetlennek feltüntetni azok munkáját,akik bármit is,de másképpen,a közösségért érzett és viselt felelőséggel tenni akarnak.Akár ugy,hogy tényekkel,pontos adatokkal alátámasztott véleményüket a balga és hallgatag választó elé tárják,lássék az,hogy hogyan van megvezetve,mondhatni hülyitve az a választó,nagyatádi polgár,aki ezekre szavazott.Nem láttam olyan,a közélet,a város gondjai iránt érdeklődö embert-a blogiró kivételével-aki veszi a fáradtságot,és utánnajár ügyeknek,beruházásoknak,emberi sorsoknak,és megállapitásait,véleményét nyilvánosságra is hozza,vállalja azt,szemben azokkal,akik otthon lapitanak,mindig másokra várnak,pofájuk az nagy,de csak négyszemközt,mindig okosok,mindent a legjobban tudnak,a legjobban értesültek,ellenben ha ki kell állni a nyilvánosság elé,elfogy a tudományuk,elhagyja őket a soha nem volt bátorságuk.Állandóan fanyalognak,semmi sem jó nekik,ők az un.bunkerstratégák.Ők azok,akik ha kell nem állnak fel egy gyülésben,csak utánna méltatlankodnak,mindig másokat szapulnak.Ez a szememben egyenlő a jellemtelenséggel,gerinctelenséggel,az ilyen emberek jobb ha hallgatnak,azzal talán többet"használnak".
Évek óta nem lehet tapasztalni azt,hogy a Muskátlis Pistit szobapartikon,zárt beszélgetéseken keményen biráló,sőt szidó nagypofájuak egyszer is ezen "emelkedett embernek"/Ormainak/ a szemébe mondták volna nyilvánosan azt,amit máshol,a háta mögött róla,vele kapcsolatban elmondanak!
Talán ha mindez időben,hosszu évekkel ezelőtt megtörténik,és a szervilis,talpnyaló had kellő időben és határozottan fellép,sőt megálljt parancsolt volna,akkor most nem szédelegne a város a csőd szélén,Ormai nem kilincselne-felismerve,de soha ki nem mondva,nem elismerve a csődveszélyt-nap mint nap a számlavezető,kölcsönöket nyujtó banknál,az egyre növekvő teher átütemezése érdekében,ha és amennyiben az önkormányzati képviselők-esküjükhöz hiven-valóban azok lennének,amire megválasztották őket,akkor felelősségrevonást kezdeményeztek volna a gazdálkodás miatt Ormai ellen,és nem sunyi módon lapitanak,minden cumit bevesznek,amit a testületi ülésen hallanak a N1-től,ha nem hagyják magukat mindig megvezetni,ha a fejüket arra használnák,amire az szolgál,sok-sok ha,kérdés,amire még érdemi választ az érintettek közül senki nem adott!Itt tartunk Uraim és Hölgyeim,hamarosan eljön az idő,amikor a kócaráj összedől,a polgármester meg lelép mint az a bizonyos erkölcsös kislány a diványról.Vajon lesz-e egyáltalán felelőse mindennek?
Csak akkor,ha a tervezett törvény anyagi és büntetőjogi felelősségrevonást tesz lehetővé azon önkormányzati vezetőkkel,képviselőkkel szemben,akik felróható magatartásukkal eladósitották,sőt csődbe vitték településüket.Remélem,hogy ennek bekövetkeztekor-amit soha nem kivántam-lesz még olyan bátor polgár,aki ekkor is megteszi azt,amit tőle a települése érdeke megkiván.

Út-törő 2011.08.13. 17:35:53

@vörösposztó:
...bízva bízz!..
Bizakodó vagyok a tekintetben, hogy a megróvás nem szemlyemnek szól.
Nem azért, mert feltételezhető lenne ez a variáció is, egyébként sem érzem, hogy ahhoz a bizonyos "szevillis had"-hoz tartoznék.
Nem kívánok kibújni az általam írt mondatok értelmezése elől.
Magam részéről nem tartottam jelentéktelennek az említettek munkáját, épen ellenkezőlg!
Amit kiszerettem volna emelni azt megtettem, és ezt t. vörösposztó is méltatja.
A lényeg röviden;a sejt-szerű szerkezetet nehéz áttörni.
Az önkormányzat és intézményei, valamint az említett vállalkozások kontrollált szavazói elegen vannak ahhoz, hogy Tulipános megvalósítsa Dachau-i álmait.
Ebből az altatóból nem kis dózist kap az, aki a döntésekben részt vesz.
A név szerint említett Bakos Úr munkájával nics kifogásom.
Hozzá szólásommal azt szerettem volna érzékeltetni, hogy Tulipános megfordítja a színpadot, nem arról beszél ami a felvetés tárgya, (akár +, akár -), hanem a felvető személyét olyan dimenzíóban, és bonyodalmas, érthetetlen oldalról világítja meg a környezete előtt, ami egyértelműsíti a felszólaló demagóg szemléletét.
Természetesen a kettőnek egymáshoz semmi köze, azonban arra kiválóan alkalmas, hogy a Bakos Úr személyiségét tovább rombolja, a változás iránti törekvéseket megfojtsa.
A felelőségre vonást is megemlítettem, ebben úgy gondolom egyetértés van, tehát Tulipános ismeri a kiskapukat, és ezzel jól játszik.
A képviselők esküje és felelősége arra korlátozódik, mint ahogy mondják, "amilyen a pásztor, olyan a nyájja"!
Nem tudom kire gondol "vörösposztó" a megállj parancsolók alatt?
Ön sem gondolja komolyan kedves v.posztó, hogy a múltbéli képviselő testület főként orvos tagjai, akik megkapták a kellő municiót, szerepet, státust, szemben állást tanúsítottak volna nyápic ellen, vagy az aki a középületet, - mint strandot - engedély nélkül lakásként, és egyéb partik bonyolító helyeként használta, szemben szegült volna a diktátorral?
Ha már itt tartunk, elmondom, attól a képviselőtől mit várhatunk, aki hivatalos bírósági eljárásban Tulipános javaslatára hamisan tanuskodik, csak azért,mert az egyik peres fél, hasonló képen vélekedik Ormairól, mint Bakos?
A sunyiság városon belüli fertőzöttség.
Vigyázzunk, a csőd olyan mint a hurrikán. Vannak előre jelzések, mint amiről olvashatnak jelen blogba, aztán ha nem veszik komolyan a figyemeztetéseket, hirtelen jön, lecsap, és utólag elemezgethetjük nyugdíjas döntéseinket.

szalaiotto 2011.08.26. 14:27:43

Jók az írások! Javaslom Nektek a Heti Válasz múlt csütörtökön megjelent számát, amelyben benne van Magyarország legeladósodottabb 100 települése. Nagyatád is benne van. Nem örömmel mondom, hogy Siklós, a lakóhelyem a 17-ik helyre fért föl.
A nagyatádi eladósodás jól bizonyítja Bakos Józsefék előző ciklusban kifejtett politizálásuk helyességét. Sajnos a jelenlegi kormánypárt ezt nem becsülte meg, és helyettük olyan embereket küldött a testületbe, akik a közelükbe sem férhetnek Bakoséknak. És hogy én ezt honnan tudom ilyen jól? Mert Siklóson ugyanez a helyzet! Azért drukkolok Nektek, mert egyszer mindennek eljök az ideje! És kitartás, mert hosszú távon megéri becsületesnek maradni!

S.O.S 2011.09.01. 12:32:13

@szalaiotto:

Hanyas vagy? 61-es? Azt mondod: nem kell aggódni, azt mondom: BAR lista. Azt mondod: 3175, azt mondom 61. Mi félszavakból megértjük egymást.

A lakosonkénti 580 ezer forintos kötelezettségvállalással a lista nyolcadik helyén álló Fejér megyei Aba község polgármestere, Kossa Lajos egyenesen pezsgőspohárral köszönti az internetes látogatót. A valóságban nincs oka vigalomra: júliusban kénytelen volt Budapestre zarándokolni, mert az Erste Bank zárolta a számlájukat.

A polgármesterek az utolsó pillanatig titkolják, mekkora a baj. Árulkodhatnának az Állami Számvevőszék jelentései is, ám az ÁSZ csak a nagyvárosi revíziókat hozza nyilvánosságra, a többi polgármesternek júliusig lehetősége volt arra, hogy a kínos iratot egy fiók mélyére helyezve "titkosítsa".

A svájci frankban jegyzett hitel ugyanis magától nő, mint a gomba. A legrosszabbul a lista 38. helyén álló Kaposvár járt, melynek több mint ötmilliárd forinttal, 26 százalékkal nőtt 2009 és 2010 között a tartozásállománya.

Tömeges csődre a nagy települések körében aligha kell számítani, ők újabb megszorításokkal uralni tudják a helyzetet. A kicsik sorban dőlhetnek be, akár úgy is, hogy képtelenek lesznek fenntartani a milliárdokból épített iskolájukat vagy uszodájukat.

Magyarország 3175 települési önkormányzatának TOP 100-as listáján 61. helyen áll Nagyatád 191 202.- Ft/fő hitelállománnyal.

33. Gödöllő 260 199

34. Mátészalka 250 781

61. Nagyatád 191 202

„A táblázat a GKI gyűjtésén alapul, az egymilliárd forintnál nagyobb tartozásállományú és ezer lakosúnál nagyobb települések egy állandó lakosra jutó kötelezettségállományát tartalmazza. A listára nem vettük fel az egymilliárd forintnál kisebb össztartozású településeket. Az összesítés a 2009. decemberi adatokat tartalmazza, kiterjed az összes önkormányzati kötelezettségvállalásra.”

hetivalasz.hu/uzlet/top-100-40498

Nagyatád. Lakosság szám: 11 050 (Forrás: 2010.01.01.KSH).

A 2010. december 31-i adatok szerint az egy főre jutó adósságállomány 252.631.- Ft, amely 57.603.- Ft-al, 22 %-al nőtt egy év alatt, s ezzel az értékkel egyből a már előkelőbb 34. helyre ugorhatna Nagyatád, ha nem nőtt volna másutt is a ráta.

Lássuk az elmúl 3 év adósság növekedését az Önkormányzat által elfogadott mérlegadatok szerint:

I. Hosszú lejáratú kötelezettségek
(2008) 1.166.395,
(2009) 1 232 702,
(2010) 1 570 082

II. Rövid lejáratú kötelezettségek
(2008) 617.048
(2009) 922 349
(2010) 1 221 494

Összes kötelezettség:
(2008) 1.783.443.-
(2009) 2.155.051.- + 17 % növekmény
(2010) 2.791.576.- + 22 % növekmény

(2011) ??? + xx % növekmény

2010. évben a városvezető 72.666.- Ft/óra bérrel tudta növelni a városlakók adósságállományát.

Ekkora órabér nem Pis(kó)ta, napi 24, havi 744, évi 8928 nagyatádi ember egy havi munkabére!

A Nagyatádi Képviselő-testületben többségben lévő FIDESZ Frakció legfőbb célja volt a választások előtt a munkahelyteremtés. Tessék már visszafogni a polgármestert, nem kell örökké konstruktívnak lenni, s akkor juthatna az adósságnövekedés helyett foglalkoztatásra, segélyre (sajnos)!

Azt mondod:61., azt mondom 33. Azt mondod: egyre kevesebb, azt mondom : R s TE?
Mi félszavakból megértjük egymást.

Jó lenne, ha a Tisztelt Képviselő-testület is értene a szóból!
süti beállítások módosítása