HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Több mint két évtizede kisérem figyelemmel az önkormányzat képviselő-testületi üléseit, s bár az összel ugyan „hoppon maradtam”, de érdeklődő figyelmem a városi televízió közvetítéseit nézve sem lankadt.

Korábban több képviselő is jelezte, hogy új szelek fújnak a testület háza táján, mert az eddigi gyakorlattól eltérően nincs helye a személyeskedésig fajuló vitáknak, az öt-tíz órás üléseknek, s a jövőben a konstruktív együttműködésre törekedve jobbító szándékkal igyekeznek munkájukat végezni.

A kijelentett jobbító szándékot ugyan nem igazán észlelem, de az meglepett, hogy a múlt heti ülés alig tartott tovább másfél óránál. Igaz, hogy az időszerű fajsúlyos kérdések, mint pl. a „börtönlevél”, önkormányzati szervezeti és működési szabályzat, vagy a Bárdos projekt helyzete, nem szerepeltek a napirendben, de az önkormányzat városfejlesztési és gazdasági programjának elfogadása (az „alapos előkészítés” ellenére) megért volna egy rövid eszmecserét. Annál is, inkább mert az egyetlen hozzászóló sem hiányolta a képviselő testület által megfogalmazott, jelenlegi ciklusra vonatkozó programból a korábban sürgősséggel tárgyalt „munkahelyteremtő” programot. A 28 oldalas célkitűzés tervezet több helyen is kitér a laktanya fejlesztésére, ill. hasznosítására, de egyetlen mondattal sem említi a büntetés végrehajtási elképzeléseket. Ezzel szemben 5. alkalommal rögzíti a városi nyilvános klozet megépítésének tervét, amire az elmúlt 16 évben a ciklusprogramokba foglaltak ellenére nem került sor, miközben a központi temetőben épített új WC. csak időszakonként működik.

Az egészséges ivóvíz ellátás is célkitűzés a koncessziós szerződés segedelmével, de senki nem firtatja, meddig megy a „vagyonfelélés”. Az elmúlt másfél évtizedben több mint ötszáz millió forint folyt el a koncessziós díjból ellenőrizetlenül más célra. A földben lévő közműhálózat állapota nem látható, ezért egyesek úgy gondolják, hogy nincs is szükség a szerződés szerinti „visszaforgatásra”.

Az energia megtakarítási célkitűzések kapcsán szó sem esett arról, hogy a városban az elmúlt évtizedben egyetlen lakóközösségi épület sem kapott önkormányzati támogatást, miközben más városokban (pl. Kaposváron) ezrével szigetelték a lakásokat az önkormányzat hathatós segítségével.

Célkitűzés az önkormányzat hitelállományának csökkentése, miközben újabb hitelfelvételek vannak folyamatban, valamint a fizetéscsúszás miatt állnak a jelenlegi beruházások. Erről kevés az elhangzott kurta tájékoztatás.

A program ugyan nem kőbe vésett, s valóban beemelhető bármikor, bármiféle aktuális cél, de ki dönti el jelenleg, hogy mi az aktuális, s mi a beemelendő célkitűzés?

Az eszmecsere helyett ismét, s rendre visszatérően az ötletbörze dominál az ülésen, mert az interpellációnál és „egyebeknél” majd mindenki szükségét érzi, hogy megszólaljon. Elismerés a sztoikus irodavezetőnek, aki enyhe mosolyokkal nyugtázza az ötletezéseket annak ellenére, hogy már több alkalommal elmondta, hogy a fű-fa, lefolyó-parkoló, varjú-canis merda ügyekben a gondnokság, ill. műszaki iroda az illetékes, s nem a testületi ülés. Na de a választópolgároknak mutatni kell, hogy dolgozik a képviselője, a működési, fejlesztési és gazdasági ügyeket majd megoldja a polgármester.

Kellenek és időszerűek a kampányban is meghirdetett új szelek, de nem hűsítő szellők formájában.

Hózseás próféta szerint ki szelet vet, vihart arat, de lehet, hogy itt hamarosan vetés nélkül is vihar lesz, ha nem történik változás a testületi mentalitásban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr352961626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása