HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Iskolát avattak a város nagy napján, adta hírül nemrég a Somogyi Hírlap.

Mi sem természetesebb annál, hogy a település minden lakója együtt örült a közel 1,2 milliárd forintos beruházással újjáépített iskolának.

Éppen ezért ünneprontás lett volna részünkről a nagy napon ürömöt önteni az örömbe, de túl a lelkesedésen, a gratulációkon és az elismeréseken, itt az ideje a zárszámadásnak és a korábbi helytelen gyakorlatnak véget vető „változásnak”.

Néhány hónappal ezelőtt a helyhatósági választáson új korszak kezdetét hirdették a jelöltek, s többször is leszögezték, hogy Nagyatádon is eljött a változás ideje.

Az önkormányzati munka demokratikus működésének kiszélesítése, a döntések előkészítésébe a város civil szervezeteinek, egyesületeinek fokozottabb bevonását is zászlaikra tűzték, de a realizálásban némi hiátust érzékelek. Ahogy az akkori polgármester jelölt, úgy magam is megdöbbentő lépéseket észleltem az akkori és jelenlegi polgármester részéről, ami akkor is és ma is komoly aggodalomra adott, illetve ad okot. Egy felszólítás is elhangzott miszerint; „Megbízatása közeli lejártáig ne okozzon több kárt a nagyatádiaknak”.

Nos, ami a közeli lejártát illeti, vannak kétségeim, de azért az „önjáró” gyakorlatának ideje lenne már véget vetni. De miről is van szó?

A dicséretes beruházás végrehajtása során lehet, hogy a civil szervezeteket és egyesületeket bevonta terveibe a polgármester és egyeztetett is velük, de a döntési kompetenciával rendelkező képviselő testületet rendre kihagyta a döntéseiből. Az időközben aktuálissá vált helyhatósági választást „kihasználva” sem a régi, sem az új testületet nem vonta be „jó szándékú” törekvéseibe.

Magyarul, a „Bárdos projekt” szerződését több alkalommal a testület megkérdezése és jóváhagyása nélkül módosította, mégpedig minden esetben a kivitelező „előnyére”.

Mielőtt részleteiben taglalnánk az ügyet, és elhamarkodott véleményt alkotnánk, a történések ismeretének birtokában is úgy ítéljük, hogy néhány „pontosító” kérdés azért szükségeltetik, mielőtt tiszta vizet öntenénk a pohárba.

A felmerülő kérdéseket megfogalmaztuk.

Elöljáróban ennyi. A válaszokat megvárjuk, és megérkezése után természetesen kifejtjük, közreadjuk véleményünket is, mert;  

„Semmi sem kíván több tapintatot, mint az igazság. Elmondásához ugyanannyi hozzáértés kell, mint az elhallgatásához”.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr552899086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2011.05.13. 13:21:38

A "Bárdos projekt"-ahogy Bakos József aposztrofálta a beruházást,a Nagyatádi Önkormányzat mint megrendelő/beruházó/ részéről az utóbbi évek,mondhatni ciklusok anyagi-pénzügyi értelemben egyik legnagyobb beruházása volt.
Szép dolog a szalagvátvágás,a nagy csinnadratta,azonban az "önjáró "polgármester és a másodhegedüs képviselőtestület e tárgyban hozott döntéseit-mivel közpénzekről van szó!-meg kell vizsgálni.A beruházás elkészült,és Fidesz helyi szervezetének a jogerős itélettel legitimált tisztségviselői által feltett kérdések óhatatlanul felvetik azt,hogy vajon a képviselőtestület tagjai a beruházás megvalósitása során megelégedtek egy-egy MP.általi tájékoztatással,vagy a kivitelezést,beleértve a vállalkozási szerződés többszöri módositásait is,tevékenyen és érdemben alakitották-e?
Értem ezalatt azt,hogy a kivitelezési szerződés mint alapokirat aláirása után szabad kezet adtak a MP-nek/generális felhatalmazás,testületi döntéssel/ vagy pedig az egyes szerződésmódositásokat önhatalmulag,testületi megkerüléssel,csak esetleg utólagos tájékoztatással maga a volt KISZ és MSZMP funkci intézte és irta alá.Alapkérdés,hogy mire volt testületi felhatalmazása!Ez az önkormányzati törvény,az SZMSZ és egyedi testületi előtertjesztések és döntések ismeretében egyértelmüen tisztázható.Másik alapkérdés az,hogy amennyiben a kivitelező részéről késedelmes teljesités/befejezés/ történt,akkor a késedelmi kötbérigény lett-e és miként érvényesitve,mivel ismereteim szerint itt napi! többmilliós kötbérigény merülhet föl!Ezt hogyan "papirozták" le?,és mivel közpénzről van szó,az Áht.szerint ennek elengedésére senki,még a testület sem volt jogosult,ezt mindenképépen érvényesiteni kellett volna,vagy kell.
Ezek olyan alapvető jogi kérdések az ügyben,amelyekre a választ megadja,vagy a válasz megadható az esetben,ha a MP-nek irott megkeresésre a cimzett a szükséges valamennyi dokumentumot rendelkezésre bocsátja.Élek a gyanuperrel,hogy ezt nem fogja megtenni,talán jó oka is van rá.
Ez esetben közérdekü adatok kiadása végett polgári peres eljárás,sőt a közérdekü adatok kiadásának megtagadása büntetőjogi következményekel is járhat.
Arra is tekintettel,hogy Magyarországon talán nincs is olyan beruházás,amely körül minden rendben volna,sőt ellenkezőleg,sok a jogi,pénzügyi szabálytalanság,mondhatni törvénytelenség.De nem vágjunk a dolgok elébe ,adjuk meg a lehetőséget a közpénzek helyi döntnökeinek arra,hogy mutassák be ,milyen szakszerüen,törvényesen jártak el a beruházás során,és akkor kijár neki/k/ egy dicséret és elismerés,ellenkező esetben pedig más a helyzet.Egyenlőre ne állitsunk semmit,föként nem valótlanságokat,mert mindenkinek kijár az,hogy a legjobb pillanataival mérjük tetteit.
Az ügy nagyon is közérdekü,százmillikókról lehet szó,ezért kiváltképpen indokolt a blogon felvetett kérdések nyilvánosságra hozatala.Lehet hogy darázsfészekbe nyultak Barbalics és Bakos Urak?-ki fog derülni.
Azzal azonban vitatkoznék,hogy az igazság elmondásához ugyanannyi hozzáértés szükségeltetik,mint annak elhallgatásához.Ugyanis az igazság l é t e z i k,a hazugságot pedig mindig kitalálják,a hazugsághoz nem hozzáértés,hanem erkölcsi fogyatékosság,jellemtelenség,képmutatás,és a közéletben megfelelő "szocializáció"a társutas.Mig a politikában,a közéletben a politikusok beszélnek,addig a gazdaságban,a pénzügyi világban pedig a tények-mondá nemrég Orbán Viktor.Hát ha valaki,ő igazán tudja.
süti beállítások módosítása