HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

         

Új színfolttal gazdagodott a helyi televízió Társalgó című műsora. A nem kis munkával készített, figyelemre méltó sorozat bemutatja választóinak az új képviselő-testület tagjait. A sorozatból megtudhatjuk kik a kiválasztottak, „honnan jöttek”, hogy látják a város helyzetét, mik a személyes törekvéseik.

 A jövőbeni célokat hallgatva több mondat is ismerősen csengett, ezért fellapoztam a korábban írásban megjelent interjúkat, és sajnálattal konstatáltam, nincsen új a nap alatt. A képviselők többsége mondván, hogy eljött a változás ideje, újfent a munkahelyteremtést „hirdeti”, ami ugyan kívánatos volna, de nem önkormányzati, illetve képviselői kompetencia és „kategória”.

Az 1998 októberében alakult testület tagjainak többsége is a munkahelyteremtést tűzte zászlajára, s ugye az óta jóváhagytak egy tucat mérleget, de azokban új munkahely létesítés nem igazán szerepelt.

Egy múlt év őszén terjesztett, a változás idejéről értesítő kiadvány arról tájékoztatja a nagyatádiakat, hogy a polgármester nemrég 200 milliós hitelt akasztott a város polgárainak nyakába, amit nem munkahelyteremtésre fordított, és a piaci ár alatt eladni készül a város egyik igen értékes ingatlanterületét. Az új jelölt felszólítja a polgármestert, hogy azonnal állítsa le a nagyatádi polgárok vagyonának elkótyavetyélését, s megbízatása lejártáig ne okozzon több kárt. Megvédjük Nagyatádot, írja, s a választások után azonnal hozzálátunk a nagyatádiak vagyonának visszaszerzéséhez. Ki fogjuk vizsgálni az eladásokat, és amennyiben törvénytelenségeket tapasztalunk, úgy azonnal megtesszük a szükséges jogi lépéseket a felelősség felderítése érdekében. Fogjunk össze, védjük meg magunkat és október 3-án zárjuk le a nagyatádiaknak egyre több kárt okozó Ormai-korszakot.

Valaki mondja már meg nekem, nem Ormai István a polgármester?

Az új alpolgármesterünk „harci” kedve igen csak gyorsan elszállhatott, mert a múlt évi mérleg, az ez évi koncepció, valamint a napokban előterjesztett újabb hitelfelvételi és adósság átütemezési barbatrükk, továbbá a 2010 évi vagyonhasznosításról szóló beszámoló elfogadását egyetlen szó nélkül megszavazta.

Kérdés, hogy mi ez a kicsit korai pálfordulás? A választ bizonyára sokan tudják. Néhány hónap és mindenki számára érthető lesz, csak figyelni kell a munkahelyteremtést.

Ugyancsak felkeltette a figyelmemet az önkormányzat nem képviselő tagjának derülátó beszámolója, miszerint az új testületi tagokat a lelkesedés, a személyeskedést nélkülöző tenni akarás, és a hatékony munka jellemzi. Bár az új tagok most ismerkednek a feladattal, a korábbiakban soha nem volt ilyen aprólékos, a szinte kis testületi ülésnek nevezhető bizottsági munka.

Nos, lehetséges, hogy az alpolgármesterünk másodállásban más önkormányzatoknál is ülnököl? Az elmúlt hónapokban több bizottsági ülésen voltam szem és fültanú, s a testületi üléseket is végighallgattam, de az általa említett lelkes, aprólékos, hatékony tenni akarásnak nyomát sem észleltem. A legutóbbi (jelentős) bizottsági üléseken a mérleg elfogadása egy percig sem tartott. A többi napirendi pontnál is csak gombnyomás követte a kérdés, vélemény nélküli előterjesztést. Az egyik elnök a hosszú némaságot tapasztalva finoman meg is rótta a tagokat mondván hogy, ma kicsit passzív a bizottság. A testületi ülésen láthatta, aki nézte, az aktivitás hiányát és a személyeskedést leállító polgármesteri dorgálást.

Akkor most mi a helyzet valójában?

„Az új képviselő testület összetétele kiválóan alkalmas arra, hogy a polgármester minden akarata érvényesüljön”, mondta 1998-ban egy illúzió nélküli képviselő.  

Summás véleménye úgy látom ma is aktuális.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr22798483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2011.04.04. 13:29:00

A blogbejegyzés olvastán eszembe jutott Károlyi Mihály,a "Vörös Gróf"könyvének cime:"Hit illuziók nélkül".
Ez a társaság megérdemi a polgármesterét,a Muskátlis Pisti pedig ezen társaságot,akarom mondani képviselőket.
Kit érdekel emellett a város sorsa,helyzete,eladósodottsága?Ugyan kérem,a főállásu/elsőszámu/ FIDESZ-es alpolgármester civil életében eddig már minden volt,csak még akasztott ember nem.Ő fogja megváltani Nagyatádot,karöltve Ormaival.A szervilis képviselőket a választások után a nagy egyetértés,öszefogás,tenniakarás tartja össze,választott vezetőjük meg azt csinál velük,amit akar.Az embernek az az érzése,hogy egy 25 évvel ezelőtti KISZ gyülésen van,ahol a KISZ-titkár beint,és a mamelukok pedig bólogatnak néhány 1O ezer Ft-ért/Ez utóbbi kapcsán hirlik,hogy december óta óta nem kapták meg a jól megérdemelt apanázsukat,csoda,hogy ennek ellenére még mindig bólogatnak,és szentesitik az ötödik ciklusát tőltő,volt KISZ vezér,pártaparátcsik minden ötletelését,közben azt sem veszik észre,hogy hülyének nézi őket,csak eszközök a kezében,akiket egyébként mélyen megvet a fenti tulajdonságaik miatt,bár az emberi hülyeség és szervilizmus e hazában ritkán virágzott/ és termett sokaknak jó állást és pénzt/ igy,mint most,a magyarok nagy épülésére.A vastag betüvel szedett szöveg tehát ma is aktulás,időszerü.
Nem baj,csak a mi székünk,és zsebünk legyen ugy,ahogy kivánjuk,valamint a sógor-koma-jóbarát modern dzsentri közegében a nekünk benyaló szükebb környezet biztositsa a háboritatlan baromságok,és impotens kezdeményezések soha meg nem valósuló világát.
Ez a mai Nagyatád,önkormányzatával,holdudvarával együtt.Megérdemli a város a sorsát,a" többség" ugyanis ezeket akarta.Ahogy a Miatyánk mondja:"legyen meg a Te akaratod".Hát az meglett,de abban az is szerepel,hogy "Szabadits meg bennünket a gonosztól"-hogy ez viszont mikorra valósul meg,az rejtély.Addig pedig minden megy a régi mederben,a lakosság butitásával.

vörösposztó 2011.04.08. 08:30:55

A munkahelyteremtés és a valóság Nagyatádon beszélő viszonyban sincs egymással.
A minap végigjártam a nap közepén a "belváros"-minő dagályos kifejezés egy kisváros vonatkozásában-Széchenyi tér,Kossuth,és Aradi utcákat,és lesujtó amit a láttam.Az üzletek üresek,a "Vállalkozók" vagy alkalmazottaik/ha van ilyen egyáltalán/ kint állnak az ajtóban,arcukról leri az elkeseredettség,kilátástalanság.Az egyik tulajdonossal-akinek üzletét ugyancsak ritkán látogatja kuncsaft,legfeljebb névnap,szül,nap vagy temetés okán,kapásból 12 bezárt üzletet sorolt fel a közelben.
Remélhetően ezen állapotokkal tisztában van a város "nagytekintélyü" polgármestere,és FIDESZ-es helyettesei,a képviselők is.
Azt is tudják,tisztában vannak vele,hogy a munkahelyteremtés-mivel nagyon sok pénz kell hozzá-elsődlegesen és döntően állami feladat,a legatyásodott önkormányzatok erről csak szövegelni tudnak kinjukban,de érdemben változtatni nem.
Nagyatádon a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat,munkahely pedig ebben a körben csak a havernak,a haver haverjának,a rokonnak,netán a szerető hozzátartozójának van,ezt tudja,látja,érzékeli a lakosság is,igy alapvetően csak egy meghatározott kör számára ad munkahelyet és anyagi biztonságot,aki a körön kivül van-legyen az bármilyen képzett vagy felkészült,rátermett,labdába sem rughat.
Ilyen helyzetben szemforgató,vérlázitó hazudozás munkahelyteremtésről papolni.Kérdem én a közélet sulytalan"potentátjait",mondják már meg,közöljék a nyilvánosságal,hogy mondjuk az őszi választások óta hány munkahelyet teremtettek,de nem a haveri körnek?
A helyzet tragikus,és ha a nagyatádi nyugdijasok jóvoltából Muskátlis Pisti nem az ötödik ciklusát élvezné,akkor mint elkötelezett népmüvelő,ő is valószinüleg a munkanélküliek keserü kenyerét enné,nempediglen a többszázezer Ft-.os fizetése,költségtéritése,és még közel kétszázezer Ft-os kafetériajuttatásból "tengetné" a mai életét.Bár az elmult 2o évben elvtársai bizonyosan-hálából- zsiros állást kináltak volna neki,vagyis megélhetési gondja akkor sem lett volna,hiszen Magyarországon rendszerváltás történt vagy nem?

vörösposztó 2011.04.08. 12:53:44

Folytatva a "munkahelyteremtés"nagyatádi helyzetét:

Mondják meg a nagyokos önkormányzati vezetők,képviselők,hogy vajon miért kell önkormányzati intézményekben nyugdijaskoruakat tovább alkalmazni,igy pld.miért kell Ivusza Tamást,valamint Simonicsnét nyugdijaskorban is foglalkoztatni?,Ugyanigy adjon magyarázatot a virágos Pisti arról,hogy miért kellett 64-65 éves koráig igazgatói székben tartani Dán Józsefet a kollégiumban?Csak egy igazi,valós ok van,csakis az,hogy ezen személyek az Ormai csókosai.Közben fiatalok nem jutnak munkahelyhez,az önkormányzat-pontosabban Ormai-a rendkivül nehéz helyzetet a fenti,bicskanyitogató módszerrel még sulyosbitja!Vajon nyilvános ülésen ,vagy akár bizottságin is megkérdezte egyszer is képviselő,hogy ez vajon miért van igy ?
Ha ehhez még hozzátesszük azon tényt,hogy a polgármesteri hivatalban a csókosoknak,azok bárminemü rokonainak mindig talál az "örökös" polgármester állást,akkor azt kell mondanunk,hogy ezen önkormányzati vezetők saját városuk ellen dolgoznak,magatartásuk,döntéseik során divik a nepotizmus,a modern dzsentrizmus,a képmutatás,a hazudozás,mintha Móricz Zsigmond "Rokonok" világa elevenedne meg.
Vajon ezen helyzeten hány olyan nagyatádi gondolkodott el,és ezen tulmenően szólalt fel,netán nyilvánosan protestált,tüntetett?Senki!Csak lapitanak,mint hal a szatyorban,és várják,hogy mások majd kikaparják helyettük a gesztenyét.Négyszemközti beszélgetésekben persze vitézkednek,nagy a pofájuk,de amikor ki kellene állni a nyilvánosság elé,akkor elillan a négyszemközti bátorságuk!Vajon miért,miért mindig a másiktól várják a fellépést,érdekeik megjelenitését,amikor maguk is látják-látják?-hogy mi folyik a városban?Az ilyen lapitó emberek hitvány semmirevalók.Talán 15 évvel ezelött egy sajtócikkben fogamazódott meg azon bölcs állitás,hogy:"jobb ma egy biztos ellenfél,mint egy sunyi jóbarát".Az ellenféltől tudom,hogy mire számithatok,de a lapitó,hallgató,sunyi,mások hátán felemelkedni mindig kész tőkmagjankók,beleértve a sokszori árulásukat is,a pártok közti ide-oda átjárásukat ugyszintén,az ilyen embertől semmilyen kiállást nem várhatunk.Sajnos a "zselésgerinc" a közéletben mindennapos,és ez igy van nemcsak fönt,hanem lent is.Ezek után balga választópolgár,nagyatádi lakos vajon mire számithatsz?

Goldstar 2011.04.09. 10:23:45

@vörösposztó:
VÖRÖSPOSZTÓ szín tiszta igazságot közöl!

Egyrészt azért mert nyílt, őszinte, talán tapasztalt is, kitűnően látja át a Vigyor Pityu által kitalált szövevényes hálót, más részt igaz a mondás, amit egy előttem tiszteletben álló volt képviselő mondott; "akiből nem élek, attól nem félek"! Ezt még a nagy bajuszú nagypapája tanította, ami örök érvényű.

Visszatérve a munkaerő gazdálkodásra.

Mi folyik a városban?
Az ókori társadalmi rendszerből ismert patríciusnak nem kell tartani elszámoltatástól, vagy egyéb számára kedvezőtlen számon kéréstől.
Kitűnően manőverezik a 10 fő között, külön szobáztatja Őket, és olyan ajánlatokat tesz nekik, mint pl. "megkapjátok ám a tiszteletdíjatokat, csak most tudjátok..."

Ez a be nem fejezett mondat a varázs ige.

Ezt néhány képviselő kivételével szinte minden képviselő jóízűen elfogyaszt, és a jópofa, de gúnyos vigyort úgy értelmezi, mintha a vele történő beszélgetés kivételes elismerést jelentene.

A nyugdíjasok foglalkoztatása egy hasonló kategória, amit szintén a potentát, a rokoni, vagy más kapcsolatok alapján hoz létre, valósít meg. Számon kérni azért nem akarják, mert a vica-versa ezt nem teszi lehetővé.

A tulipános a megvásárolt testületen keresztül ezek után véghez viheti minden nemű primitív, csökevényes, infantilis akaratát, a város lakók akaratával szemben. Miért nem tesznek ez ellen mégsem?

Azért mert ehhez szoktatta a KISZ funkcionárius, a kommunista szemlélettel átitatott "Vigyor" a lakosság azon részét, akik jelenleg a szavazati arányt tekintve meghatározó tömeget képviselnek!

Az továbbra is kérdés,mi lesz a lakossági után pótlással, magával a településsel?

Egy idő után az ingatlanok elértéktelenednek, a lakosság nagyobb számba hagyja el a várost, és ezek után a vasút állomáshoz közel, egyik frissen felújított műtárgy előtt elmondhatják:
Ezt is a mi pistánk építette!
De erről ki fog gondoskodni?.....

civil48 2011.04.09. 12:59:17

Látszólag talán nem az előttem "szólók" polémiáikhoz szólok hozzá: Az ősbuta és a kódoltan korrupt

Az idők elején, a legerősebb, magának vindikálta a „jogot”, hogy Ő mondja meg a „tutit”, s ha valaki más véleményen volt, azt jól fejbe verte, - rendezve így a sorokat. A lelki, a nem érthető jelenségek megmagyarázására ott volt a sámán.

Később ezt a vezérszerepet a behódolt, kevésbé erősekkel megosztotta, kisebb kiváltságok biztosítása mellett. Aztán, - a még későbbiekben: kijelentette az egyik, hogy az Ő, (a törzsfőnök, király, császár, sah, stb.) „beosztása” csak családilag örökölhető „hivatal”, - mert a sámán, a pópa, a pap, stb. isteni sugallattal megerősítette az Ő isteni eredetét, de legalábbis annak földi helytartója mivoltát. Aztán a vallás is „központosítva „lett, - igaz előbb kijelölték, hogy melyik testvér legyen a világi utód, és melyik a pápa. Az is igaz, amikor már nagyon kilógott a „lóláb”, ez utóbbival felhagytak. Ekkorra már az érdekek szövevénye ezt megengedte, sőt segítette, - segítve egymást az egyházi és a világi hatalom.

Sem az egyházi, sem a világi hatalom nem szerette, sőt tiltotta és büntette azt, aki nem hitt az Ő fensőbbségében, avagy másképpen látta a világot. Megégette, üldözte, kiátkozta, kiközösítette, kitiltotta, lefejeztette, száműzte, (mikor, ki vagy mi volt soron) azt az alattvalót, akinek kétségei támadtak, aki azt szóvá tette, kritizálta. Sokszáz évet veszített emiatt a világ a fejlődésben, - de azóta sem okultunk, - hiába volt a felvilágosodás - csak a „megoldási” módok finomodtak, - a népbutítás tovább folyik.

A hosszú „fejlődés” során tovább osztódott a népesség, a „társadalmi munkamegosztás” kívánalmai szerint. A tömegek feladata továbbra is az lett, hogy eltartsa a kiváltságost, ha csak lehet, ne gondolkozzon, vagy csak annyit, ami a „szolgálathoz” kell. Az uralkodó és a haszonélvező csoportok (nemzetségfők, arisztokrácia, nemzetközi ipari és pénzarisztokrácia stb.) élvezik, a kiváltságolt segítőik (politikusok, tudósok, feltalálók, bank és egyéb tisztet viselők, stb.,- tehát a tömegekre hatást gyakorlók) biztosítják ezt az uralmat. Maga a rendszer felépítése olyan, hogy aki „segít” ezt fenntartani annak többet juttat, - megvásárolandó a „tevékenysége”. Aki nem áll be ebbe a sorba azt kilöki, ellehetetleníti. A gondolkodó, a kritikus szemű-szavú „alattvaló” továbbra sem kell. Az a népbutítás, amely ezer-éveken át folyt, a mostani „technikák” mellett főleg a „tömegtájékoztatás” dolga lett. A nagy tömegnek ott a celeb-„műsor” győzikéstől, mónikástól, való- világostul. A „segítők” ha önként és dalolva vállalják a „butítást” ható-, és szerepkörüknek megfelelően, de - a teljesítménnyel köszönő viszonyban sem lévő - sokmilliós fizetés-prémium-végkielégítés-korrupciós-pénz, stb. féle konstrukciókkal díjazottá lesznek. Hogy a többiekkel (akár a kirúgott gondolkodókkal, akár a tömegekkel, akár a tömegek azon csoportjával is, akiknek tudomásuk sincs nagyon a mibenlétükől sem) mi lesz, - sokadrendű-rangú kérdés. Vagy még az sem. Hiszen, így működik a világ, amióta világ : egy része ősbuta, egy része így vagy úgy korrumpálódott.

Az ősközösségtől napjainkig jellemzően így volt (van): a kevesek arrogáns erőszakossága mindig legyőzte a tömegek félelmét, bátortalanságát, butaságát, hiszékenységét.
süti beállítások módosítása