HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Lomtalanítás közben az idő múlását is jelző, sárguló alkalmi kiadvány hullott ki a selejtezésre váró, múzeumi értékkel bíró választási dokumentumok közül. A keltezés 1989. augusztusi, és a fejlécen MSZMP választási tájékoztató felirat díszeleg. Kiadva ezer példányban. Vajon kik kapták és olvasták, és mi valósult meg az akkori elképzelésekből? 

Kongresszusra készülve, küldöttjelöltjeit interjúvolta az MSZMP Nagyatádi Városi Bizottsága, és az akkor még ifjú titánok a rendszerváltozás előszelétől nem zavartatva, bizakodva tekintettek a jövőbe. Derűlátók voltak s szentül hitték, hogy pártjuk a szakadék szélére sodródva is megreformálható, megmenthető. Amint azt az azóta eltelt két évtized is bizonyítja, ha a reform nem is, de a cégtábla újrafestésével, az átmentés sikerült. A korábbi és megelégelt ámokfutás, némi csekély pihenés és erőgyűjtés után folytatódott, egészen napjainkig. Amit a bográcsban főztek az elmúlt időszakban, nem mindenkinek ízlett, de mindannyian ettük, s esszük odakozmált maradékát ma is.

Miről szóltak volna szívesen a kongresszuson a jelölt jelöltek? Idézzünk egy kis csokorra valót;

„Az MSZMP gyökeres átalakítása, hogy korszerű politikai pártként vehessen részt a hatalom gyakorlásában. Ehhez a reális reformok visszafordíthatatlan győzelme szükséges”.

„Az MSZMP múltjának és történelmi szerepének tisztázása, lezárása”.

„Az MSZMP politikájának érvényesítésére elsősorban a lakóhelyen lesz lehetőségünk. Ezért létszükséglet, hogy pártunk szervezett formában legyen jelen a lakóterületen”.

„A múlt hibáinak reális feltárása. Az MSZMP soraiból a szélsőséges elemek kiszűrése. Az „új időknek” megfelelő politikai-agitációs munka kialakítása. Reformpárt”.

„Az MSZMP tisztázza az elmúlt 40 évet minden oldalról. Fontos a kialakulóban lévő reformok tűzön-vízen való keresztülvitele.”

„Mint gyakorló párttitkár az alapszervezetekben folyó politikai munka hiányosságairól, feladatairól szólnék. Szükségesnek tartom a lakóterületi pártalapszervezetek létrehozását, mivel a jövőben a politikai munka színtere a lakóterület lesz”.

Hát múltidézőnek talán ennyi elegendő. A „jelöltek” itt élnek köztünk ma is, s kissé megfáradva, de törve nem, álcazászló alatt hirdetik az igét. Többségük ma is hiszi  és szentül meg vannak győződve arról, hogy anno helyes útra léptek, s ma is jó irányba haladnak. A jelölteket, és mai helyzetüket ismerve, cáfolatom helytelen lenne, ezért eltekintek tőle.

Most ismét új szelek fújnak a városháza felett. Bekövetkezik a várva várt változás, vagy marad a folytatás, és az "így tovább Nagyatád"?  A választ hamarosan megkapjuk, s csak reménykedhetünk benne, hogy kedvező lesz.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr752695123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösposztó 2011.02.28. 21:08:11

Tisztelt Múlt Idéző!

Ha már kiengedte a szellemet a palackból, ne legyen már olyan szemérmes, vágjon a lecsóba. A vörösökből lett demokratákkal”-akik számtalanszor váltanak szint és arcot, a jellemükről nem is beszélve-, csak a határozott fellépéssel lehet bármit is elérni.2O évvel a „gengszterváltás” után, mint „eredeti rendszerváltó” ismerem e fehérjehalmazok mentalitását. Nevezzük néven őket, akik a vörös csillagos pártházban vagy annak környékén szocializálódtak, majd átmaszkírozták magukat „demokratának”.Kik is ők, lássuk: Ormai István, Lassu István, Turi Dénes, Rákóczi Attila és a hasonszőrűek, akik 199O után a Marx-ból csak a tőkét ismerik. Mindegyikük jó zsíros állásokban,a település mindenható urai,a kapcsolati tőke birtokában most és 2O éve ők diktálnak,emberi sorsokat meghatároznak,mint a Kádár rendszerben-ők azok,akik akkor és mai is mindig talpra esnek,csak ők a kiválasztottak,mint a Bibliai nép fiai.
Lám ide jutottunk. A legnagyobb kiszolgáltatottság az egzisztenciális függőség, ők ezt jól megtanulták, hiszen ez a délnyugati un. Dráva szög, mint kistérség az ország egyik legszegényebb vidéke,az állásokat ők osztják,természetesen közpénzből,közben olyan pozícióban vannak, hogy ennek mindenfajta előnyeit,beleértve az anyagiakat, különösen ők élvezik. Aki nincs benn a klikkben, az nem is létezik, nem a felkészültség, rátermettség számit, hanem az Uram-bátyám kapcsolatrendszer. A képviselőtestületek tagjai pedig ezer szállal kötődnek a „Vezir”-hez, jól kezelhetőek, a tenyerükből esznek.
Posztkommunista virtschschaft, narancsos köntösben. Ők osszák ma az észt nekünk, akik minden anyagi és egzisztenciális érdek és sunyiság nélkül 2O évvel ezelőtt azt tettük, amit tennünk kellett, csak naivak, zöldfülűek voltunk, ma meg lúzernek néznek bennünket. Nesze neked magyar demokrácia 2O11.Magyarországán. Ma is érvényes, sőt nagyon aktuális idős öregapám mondása:”Tudod fiam, hogy szabadság és demokrácia kinek van?-annak, akinek telik rá!

vörösposztó 2011.03.02. 13:48:00

T.Bakos Ur!
Blogbejegyzései nemcsak érdekesek,de nagyon is aktuálisak,időszerüek.Valószinü hogy sokan,illetve egyre többen olvassák.Ezért is érthetetlen,hogy ilyen kevesen irnak kommenteket,pedig sokaknak lenne,lehetne véleménye az irtakról.Itt van mindjárt a jogerősen pert nyert ügy,ahogy látom az ellenoldal vitézei lapitanak,sunyin hallgatnak,talán el akarják szabotálni az itélet végrehajtását?Nekik sincs véleményük?ha nem merik vállalni saját névvel,ugy lehetőségük van jelszó alatt éppen a blogbejegyzésre nyilatkozni,de mégsem merik vállalni!Vagy talán a barcsi Karvalics tótum-faktum mondja meg,hogy egyáltalán végre kell-e hajtani egy jogerős itéletet?Beszédes az a hallgatásuk,talán nem tudnak mit kezdeni az itélettel.A nagyatádi önkormányzatban két alpolgármesterük is ott ül,akiknek a legitimitását-ha ugy tetszik székét-alapjaiban rengette meg,huzta ki alóluk a talajt az itélet.Bátor fickók mondhatom,amolyan vakondstratégák,csak a saját embereik közt tudnak nagylegények lenni,ha viszont méltó ellenfélre találnak,lapitanak!Javaslom,hogy az ügyet a biróságok előtt sikerrel képviselt ügyvédjükkel lépjenek,találják meg a módját annak,hogy az itéletet végrehajtsák,és ne a
a bitorlók hallgatása győzzön.Mert eszembe jutott Tamási Áron örökbecsü megállapitása."Aki embernek hitvány,az magyarnak alkalmatlan".Hitvány embereknek nincs helye a közéletben.

Goldstar 2011.03.10. 10:14:54

@vörösposztó:
Tisztelt Olvasó, és (und)
Verehren Rote Tuch, Freundlich Wissenschaftler, Liber Bestern!

Olvasva kommentjét, - amely helyesírásból nem lesz Kazinczy díjas -, annak teljes vertikumával egyetértve, az alábbi gondolat sorral folytatnám a nem kívánatos személy (j)ellemzését, aki nem a "városházán", jobban inkább a vörösházán t(k)ölti megadózott javainkat felélő időnket.

Az alábbiakban 3 különböző, de egymáshoz kapcsolódó témát érintek, és az idő, valamint a terjedelmi korlátok miatt, csak néhány mondatba.

A gondolkodó ember tudja, tév út, ha a polgármester és szűkebb köre olyan politikáról beszél, ami az emberek gondolkodását akarja megváltoztatni. Ilyen Csavez féle elméletről hallhattunk már, mi több, személyes tapasztalataink is vannak e tekintetbe.
Az agresszív botkormányzás helyett neki az lenne a feladata, hogy ösztönző kereteket alakítson ki a vállalkozások indításához, a meglévők rentabilitásához.

A fentieken túl, a jelenlegi helyi politika kifejezetten bünteti a fiatal pályakezdőket, a tapasztalt szakmai köröket, továbbá az alacsony keresetű és gyermekekre vágyó párokat.

A (T?) polgármesternek tisztába kellene lenni azzal, hogy a legfontosabb erőforrásunk a gyermekünk.
A város akkor lehet sikeres és gazdag, ha elegendő gyermek születik, ezért el kell távolítani minden olyan akadályt, ami az emberi értéket nem engedi érvényre juttatni, beleértve és célozva személyére, a humán erőforrást is!!!

A fentiekből következik az elvándorlás!
Az elvándorlás sors kérdés, és nem engedhető olyan politikai ideológiai keretekbe a döntés, ami további süllyedéshez vezet.

Pillanatnyilag ott tartunk, a politikai érdekek erősebbek a lakossági közösség igényeinél.
Komoly kérdést vet fel, alátámasztja a fentieket, és szilárdan megerősíti tudós kolléga által idézett Tamási Áron megállapítását: ha a független magyar Bíróság jogerős határozatainak nem lehet érvényt szerezni a XXI. sz.-ba, akkor kik foglalnak helyet a vörös-posztóval kárpitozott székeken?

A kérdés költői!

vörösposztó 2011.03.10. 18:35:28

@Goldstar: Ugy látom,hogy a FIDESZ kontra fidesz/nem véletlen a kisbetü/ helyi vitán-ha egyáltalán lehet vitáról beszélni akkor,amikor a másik fél hallgat-tullépve,szélesebb aspektusból kell elemezni a nagyatádi "közéletet".Éppen azért,hogy ne egy állóviz,posvány,illetve néhány kiváltságos/bennfentes/ privilégiuma legyen a helyi közélet formálása.
Sohasem tudtam megérteni-bizonyosan bennem van a hiba-hogy magukat komoly,befolyásos,sőt "tisztességes" embereknek vallók hogyan sülyedhetnek odáig,hogy nekik mindegy,hogy milyen ülepet nyalnak,csak nyalhassanak,és szervilizmusuk odáig terjed,hogy mindent be illetve lenyelnek,ha az elsőszámu ezt kivánja tőlük!Manapság nagyon divatos a zselésgerinc,mely minden hajlongást elbir.Fönt,középen és lent is csak a zsebérzékenység a lényeg,állandó parasztvakitással,hülyének nézve az emberek jórészét.Ez a kinti,a mostani az igazi "Való Világ".Mindig ugyanaz a kör!-azonos szereplőkkel,kis kozmetikával.Nem a kinevezett köztisztviselőkre,közalkalmazottakra gondolok,hanem a választott tisztséget viselőkre.Amint a N.1.beint,csontig nyalnak és hajlonganak.Ez ugyanugy érvényes a látszat-fideszesekre,az illegitimekre is,mint a többire.Szegény Mónos Józsi sem volt piskóta,na de ezek?A multkor láttam a Józsit,tolta a kerékpárját,lepukkant szerelésben,és eszembe jutott a dicstelen szerepe az önkormányzatban,amikor menetrendszerüen-ugy karácsony táján-mint a "szuperbizottság" elnöke mindig javaslatot tett arra,hogy bizony 5-6 havi jutalom illesse Ormait azért,amiért tul jól meg volt fizetve,természetesen plusz közpénzből.És lám mi lett belőle,"barátja" nem nyult a hóna alá,elengedte,a mór megtette...A Másik:olvasom,hogy Boros Bálint sportszakmai vezető-hát ez meg mi?Nyilvánvaló,hogy politikai céllal megmentve a fickót,egy kreált állásban van,közpénzen természetesen!Aztán ami kiverte nálam a biztositékot:Vajon egy tizenvalahány ezres kisvárosban miért kell közpénzen fizetni két alpolgármestert?-akkor,amikor pl Miskolc,illetve Szeged megyei jogu városokban elég egy is!Nyilvánvaló Ormai keverte egyvelegről van szó,az ő hatalmi érdekeit szolgálja,elmondhatja mindenhol,hogy nála lám kettő fidesz-es alpolgármester van,tessék Orbán kormány igy tekinteni ránk,ha el- vagy ráosztásról van szó.Nem is beszélve arról,hogy a "külsős" embernek se mandátuma,se hatásköre,se szavazati joga nincs,.de van ám 26O.OOO Ft-os tiszteletdija.Igy is lehet"elvtársak".
Azt hiszem ehhez és más hasonló témákról indokolt és szükséges vitát nyitni.Tessék tisztelt olvasok,sziveskedjenek gondolkodni,irni,javaslatokat tenni,Őnők is itt élnek ebben a városban,az Önök életét is befolyásolják azok,akik az Önök feje fölött,de sokszor önös érdekből,de az Önök zsebére döntenek.Hasznos gondolkodást !
süti beállítások módosítása