HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Bármennyire is próbálják kendőzni egyesek, hosszú évek óta lejtmenetben a város pénzügyi helyzete, s többen is látni vélték már a település környékén ólálkodó csődbiztost. Ha kopogtatása a városkapun el is maradt ez idáig, azért a tényen nem változtat. A korábbi többség által favorizált városvezetés eltapsolta a múltat, felélte a jelent, és ükunokáig elzálogosította a jövőt.

Most, hogy a hullámok várhatóan összecsapnak, a felismerés, ha kényszeredetten is, de kimondatta a korábbi bólogatókkal is; „GÁZ VAN”! Na persze nem ennyire egyértelműen, de a felismerés végre tetten érhető aggódásukban. Nem volt ez így az új testület felállításakor, amikor fittyet hánytak a kormány költségcsökkentést kezdeményező elképzeléseinek. A legcsekélyebb önmérsékletet sem tanúsították a „fentről” megkurtított új testület kialakításakor. Pedig már akkor is tudható volt, hogy nem lesz jobb pozícióban az önkormányzat, mint amilyenben volt. Az „igazságtalan helyzet” már évek óta fennállt, s csak a balga hihette, hogy egyszerre megváltozik minden. Naiv lélek, aki még mindig azt reméli, hogy a kormány sec perc alatt konszolidálja az elődei által nyakig eladósított önkormányzatokat.

Az erre a célra elkülönített keret az érintett önkormányzatok számát és helyzetét figyelembe véve, csepp a tengerben, s kellő hátszél híján a pályázati esélyek is csekélyek. Tudomásul kell venni, hogy „sok az eszkimó és kevés a fóka”.

Több mint egy évtizede köztudott, hogy a rendszerváltás óta „fogyó, öregedő és szegényedő” városunk önállóan nem képes a jelenlegi intézményi struktúra fenntartására. A korábbi kormányzat által kikényszerített, s ma is élő integrációs koncepció, az elmaradt forrásbiztosítás miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezt még sokan ma sem akarják tudomásul venni, s foggal, körömmel ragaszkodnak a meglévő struktúrához, ill. ellenállnak minden racionalizálási törekvésnek, mert az fájdalmas és népszerűtlen. A gigantománia és a csodavárás ma is társbérlő városunkban.

Az idei költségvetés tervezete osztatlan sikert aratott a megszavazók körében annak ellenére, hogy sejtik, egy hónapig sem állja ki a próbát. Fő, hogy elfogadtuk és vita nélkül megszavaztuk, mert most legfontosabb az egyetértés, az „együttműködési készség”. Mi echt lokálpatrióták megvédjük az intézményeinket, nem adjuk egyiket sem a megyének, mert a miénk, mi újítottuk fel, sok áldozatot hoztunk érte, meg kell őrizni, nem szabad átadni, stb. stb.. „Hiába erőlködünk, ha a kormány nem segít, semmi értelme a megszorításoknak. Sok mindent megtehetnénk, de nem biztos, hogy lesz eredménye”, hangoztatja ex alpolgármesterünk.

A megyének átadott szakképzőt csak azért nem rakták trélerre annak idején, mert nem volt megfelelő vontató? A kórház „eltolása” viszont már több éve folyamatban van. Nem ragaszkodnak hozzá a városatyák, ezért maradjon minden a régiben, ahogy a választások előtt volt. Mi „mehet”, s mi az, ami maradjon? Az egyik miért igen, a másik miért nem? A racionalitás smafu?

Az önkormányzat likviditási helyzete tovább romlott. A felhalmozódott kötelezettség állomány mellett újabb hitel szükséges a további működéshez, és a megkezdett beruházások befejezéséhez. A finanszírozásban átütő pozitív változásra a közeljövőben nincs kilátás, de a válság hozammaradékaként várhatóan csökken az iparűzési adó, valamint a koncessziós díj bevétel, s az „integrációs” iskola takarékosabb működése sem a közeljövőben realizálódik.

„Nehéz és idegen a költségvetés” nyugtázza az alpolgármester. „Nem látunk más megoldást. Az örökség nem könnyű” mondja az „illegitim elnök”, s már-már hajlanék igazat adva elfogadni érveléseiket, amikor eszembe jut a megyei közgyűlés elnökének a 2011. évi megyei koncepciót bevezető figyelmeztetése; „A győztesnek nem igaza van, hanem feladata. A győztestől nem azt várjuk, hogy bizonygassa az igazát, hanem azt hogy tegye a dolgát, teljesítse feladatát”.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr812679266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2011.02.22. 14:17:11

11 jelenlevő, - 11 igen. Ez igen! Ilyen könnyű helyzetben még nem volt Nagyatád polgármestere 16 év óta, az éves költségvetés megszavazásakor, - mármint a szavazást illetően. Ami a város költségvetését illeti, annak tartólábai annyira szilárdak, mint az országé, - idő kérdése, mikor roggyan meg. A régi képviselők sunyítanak, hiszen ők hozták össze a pm.-el közösen a mai csődközeli állapotot, az újak, részben el vannak ájulva a sokrétű feladattól, részben nem tudják mit kezdjenek ezzel a helyzettel, hiszen az Övéik nem igérnek semmi jót önkormányzatmentő ügyekben. Mit lehet ilyenkor csinálni?!Tizenhat évvel ezelőtt meghirdettük a kitörési pontot: fürdőváros legyen Nagyatád! Lát valaki azóta kitörést? (400 látványfürdő épült az országban /már többet bezártak/. Nem város az akinek nincs legalább egy körforgalmi csomópontja! /ha lehet szökőkútal/....stb.stb. Nagyatádon sem jutott eszébe senkinek az arra választottak közül, - mint ahogyan országosan is csak kevés helyen és időben, - hogy új értéket előállító termelő kapacitások nélkül locsi-pocsi cak akkor lehet, ha ezeket a "szolgáltatásokat" valakik finanszírozzák: vagy hitelből, vagy a "családi ezüst" eladásával, - mert önmaguktól ezek bizony nem rentábilisak. Pláne ilyen nagy mennyiségben kínálva. Ma már mindkét forrás bedugult. Sőt itt vannak a nyakunkon az eddigi, mások pénzéből megvalósított látványberuházások törlesztő önrészei. Nehéz okosnak lenni ebben a sok év alatt "összehozott" helyezetben, - de azt azért mgsem gondoltam volna, hogy a 16 év óta beetetett lózung újra előkerül: Kitörési pont a fürdők, az idegenforgalom fellendítése! Hurrá, Nagyatád! Mindenki a fürdőkbe! Vigyázat: nem "ingyér", - valakiknek fizetniök kell!

Goldstar 2011.02.28. 11:48:55

A kitörési pont egyik szegmense lehet a fürdők, idegen forgalom. Sikereihez azonban elengedhetetlen a nívó, amely megfelelő infrastruktúrával érhető el, ami jelen helyzetbe gyengélkedik. Nem csak materiális oldalról tekinthető a kitörési pont, annak vannak humán erőforrás igényei is. Jelen állás szerint - ahogy TURINFORM cikkből ismerté vált előttünk -, van mit tenni.
Tudomásul kell venni, a KISZ-ből már nem lehet építkezni, az a szemlélet csak nosztalgikus, miszerint a 20évvel ezelőtti rendszer új és nagy iskolákat épített, fennen hirdetve, tessék csak megnézni, mi milyen jól dolgozunk.
Az ilyen szemlélet nem elemzi, - felkészületlenség és alkalmatlanság okán nem is elemezheti - a költségeket, a szükségességet, a beruházás várható negatív és (pozitív) tulajdonságait, a település pénzügyi helyzetét, várható más irányú terheket, szembe állítva a bevételekkel.
A KISZ esetének modellje egyszerűbb volt, mert az elvtársi kapcsolatok, egy esetleges telefon hívás után finanszírozták a beruházást.
Fontos a kapcsolat! Jelen esetben ez sem helytálló, ugyan is a legmagasabb kapcsolata is két hónapig tartott a városnak, valami önkormányzati miniszter révén, aki aztán eltűnt a süllyesztőbe.
Oda viszont nem szívesen ad senki, ahol a kabát viselője annak mindkét oldalát mutathatja, függően a széliránytól.

Goldstar 2011.02.28. 12:14:53

Bocsánat! Írás közben ráakadtam egy hasonló példával illusztrált cikkre, ami pontosan tükrözi a városi működést!

Ha egyszer, csak egyetlenegyszer elolvasta volna, akkor tudná. Ez nem egy edzésterv, hanem a jogforrási hierarchia csúcsa, egy jogi norma. Nem szégyen, hogy nem találkozott még ilyesmivel, de akkor vagy nem kell köztársasági elnöknek menni, vagy, ha már ráesett ez a nagy stallum, legalább kérdezzen meg valakit (ne a fél-analfabéta beszédíróját), aki már olvasta az Alkotmányt.

Végtelenül szomorú azt látni, hogy hogy a jelek szerint egy olyan embernek kéne az általa sosem olvasott Alkotmány 29. § (1) szerint kifejezni a nemzet egységét, és őrködni az államszervezet demokratikus működése felett, aki kvalitásai és reakciói alapján bármikor behelyettesíthető egy vidéki, nyugdíjas tornatanárral.

A városra lefordítva ez azt jelenti, aki csak a saját, és embereinek a véleményét prioritálja, az még nyugdíjasként sem lehet jó pl.: művelődésház takarítójának sem!
süti beállítások módosítása