HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Az Atádhír jóvoltából megtudhattuk, hogy „felszállt a fehér füst”. Mielőtt a KDNP hívek pánikba esnének, megnyugtatásul jelzem, nem új pápát választottak, csupán megalakult Nagyatád város új képviselő-testülete.

A lottón ugyan 62 éve nem nyerek, de ezúttal bejöttek a „számaim”. Ahogy azt előző napon „tippeltem”, a MI PISTÁNK nem hazudtolta meg önmagát, s kőbevésett tételei szerint cselekedett. Bár településünk lélekszáma a statisztika szerint 10 ezer feletti, de valójában jó, ha 9 ezren élnek a városban. A kormány a korábbi önkormányzati feladatok túlnyomó többségét átvette, s ennek megfelelően költségvetésünk is a korábbi töredékére csökkent. A vonatkozó 2011 évi CLXXXIX törvény egy alpolgármester választást ír elő kötelezően, de nem tiltja meg az ettől való eltérést, ezért élve a lehetőséggel a város anyagi körülményeire fittyet hányva régi-új polgármesterünk ismételten egynél több alpolgármestert javasolt, illetve szavaztatott meg. Nem törvénysértő ugyan, de az etikát is mellőzve felettébb ésszerűtlen. Nézzük miért.

Az alpolgármesteri munkakört a polgármester helyettesítésére, és munkakörének részbeni átadására szánta a törvényhozó. A korábbi ciklusokban is rendre két fő állt rendelkezésre a polgármesteri teendők „segítésére”, de a jelentősen lecsökkent feladatok ellenére a polgármester soha nem tudta kivenni a szabadságát. Az Atádhír ugyan nem említette, de a mostani alakuló ülésen is egyhangú jóváhagyással döntöttek (ahogy várható volt) a polgármester ki nem vett 84 nap szabadságának megváltásáról (ami cca. 2,8 millába kerül). Kettő munka vagy tiszteletdíj mániás alpolgármester igaszaggató munkája mellett ugyan már miért nem tudta kivenni szabadságát a polgármester? A ”helyettesei” rosszul dolgoztak, netán henyéltek, nem végezték el a munkájukat? Akkor miért nem menesztette őket? Lehetősége van rá!

Csak érdekességként említem, hogy Barcson (Atáddal egyenlő létszámú város) beérik egy alpolgármesterrel (a prognózis szerint csütörtökön sem változik a helyzet), annak ellenére, hogy a kormánypárt a 8-ból 7 körzetet nyert meg. A 35 ezres Cegléden, s mi több, a 60 ezres Veszprémben is elég az egy alpolgármester. Első sorban a kormánypárti nagyvárosokban tobzódnak, s élnek a maguk teremtette törvényes lehetőséggel, hogy minél több katonájukat részesíthessék a zsákmányból (a Szocik is ezt csinálták, mert amúgy mindent a választópolgár fizet).

Emlékezzünk csak a korábbi „szólamokra”; „Zárjuk le az Ormai korszakot, vessünk véget a …..blabla-blabla. Hát eddig tartott az „ÚJ LENDÜLET”, ami az alakulás napján kipukkadt, mint a gumilabda. Na, így higgyünk nagyatádi polgárok a „plakáterdőnek” és az „igehirdetőknek”!

A testületben egyetlen képviselő sem akadt (pedig korábban többen is ígérték, hogy most aztán….) aki hangot adott volna  kételyeinek a két alpolgármester szükségességét illetően, noha most időben megtehették volna. Jó például szolgálhatott volna Balatonfűzfő esete, ahol a testület nem hagyta jóvá a függetlenként beszavazott polgármester előterjesztését, melyben az ellene indult vesztes kormánypárti ellenfelét javasolta alpolgármesternek. Kinyilatkozták a döntéshozók, hogy egy független polgármesternek ne legyen párt támogatta alpolgármestere. Na, ez a civil kurázsi, amiből egy csöppnyi sem lelhető fel Nagyatádon.

Az is érdekes, hogy a Nagyatádért Egyesületnek titulált, de valójában Ormai Istvánért Egyesület tagjai nem igazán részesültek a zsákmányból. Még az elnökük sem, aki pedig sokat munkálkodott MI PISTÁNK személyi kultuszának megteremtésén. Mindent tudó, mindent bölcsen elintéző, saját és az EGYESÜLET vezető szerepéről nagy hűhót csapó MI PISTÁNK átadta a selyemzsinórt régi „jobb kezének”, s feltette neki a közkedvelt lemezt?

„Gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra”!

Mint már előző jegyzetemben is említettem, a hála nem politikai kategória. A MI PISTÁNK anno a mentorát is hátba szúrta, pedig Ő megyei, mi több országos képviselő volt. Akkor mit neki egy civil elnök?

Na, bumm, és akkor mi van, mondhatnánk, hiszen korábban a FIDESZ is „ejtette” zongoracipelő alapszervezetünket, de micsoda különbség. A FIDESZ egy párt, a Nagyatádért Egyesület esetében egy „lakosság érdekeinek megfogalmazására, pártoktól független, nagyatádi emberek szabad társulásán alapuló szervezetről van szó”. Akik „elő akarják még inkább segíteni a fiatalok itthon maradását".

A történtek után kedves nyugger társak, lehet beszerezni az esetlegesen hiányzó számítógépeket. Lehet beiratkozni szép korúak számítógépes tanfolyamára, s gyakorolni serényen az internetezést, és a skype-olást. Nem árt egy okos telefon sem, mobil applikációk, WhatsApp, Viber, Messenger telepítések a gyermekekkel, unokákkal történő kommunikáció megkönnyítéséhez.

Az új alpolgármester s tudomásom szerint az új bizottsági bel, és kültagok többsége nem tagja a Nagyatádért Egyesületnek, de a polgármester még is úgy mutatta be őket mind, ha valamennyien az egyesület tagjai lennének. A gesztenyések szerepét hovatovább az Ormai família által alapított PROLÓG alapítvány veszi át a Nagyatádért Egyesülettől, a kissé átrajzolt gesztenyefa levéllel együtt. Amúgy a gesztenyések már régóta agonizálnak, hiszen tevékenységük a MI PISTÁNK egyhangú megszavazásában (pardon, jelölésében) merült ki. Összejövetelek, netán közös programok megritkultak. Internetes honlapjuk üres, szervezeti működés nem észlelhető (az elavult csoportkép /hol van már az 55 fő?/ a „töklámpa” csak pislákoló életjel).

 „Nem hatalmat akarunk, hanem lehetőséget a munkára”!, hirdeti oldaluk. Hát akkor jó munkát Elnök Úr, ha jegyzetem még a posztján találja!

Figyelemre méltó volt továbbá az alakuló ülésen, hogy a polgármester gratulált az új testületi tagoknak, de eszébe nem jutott megköszönni, a távozók eddigi „munkáját”. Aztán az sem piskóta, hogy az új alpolgármester nem bízott a felkészített képviselő társaiban, s amint a titkos szavazás egyhangú (11 igen) eredményéből látható, önmagára szavazott. No, comment!

„A kommunisták különleges anyagból vannak gyúrva”! Ezt a Sztálin által szült tételt Kádár apánk anno helytelenítette.

Azt hirdette, hogy a jól teljesítő elvtársaknak gratulálni kell, de nem kell dicshimnuszokat zengedeztetni.

„Mi felszámoltuk, a személyi kultuszt, s mindig is meg fogjuk gátolni annak visszatértét”, mondta Kádár János.

„Utódai” sajnos elfelejtették az egykor sokat hangoztatott igét, s így üthette fel fejét Nagyatádon (és országosan) a padlássöprögető Rákosi időket idéző újabb személyi kultusz.

Nem szükséges állandóan hajbókolni, nem kell nagy hűhót csapni a polgármester vezető szerepéről („majd a polgármester megmondja”). Elégedjünk meg azzal, hogy miénk a „megye leggazdagabb polgármestere”, s nem szükséges minden évben milliókkal megjutalmazni. Egyrészt azért, mert a nem kis fizetését (700 ezer+ korlátlan telefon és gépkocsi használat, stb.) azért kapja, hogy jól végezze a munkáját, másrészt pedig nem szorul rá. Az elmúlt évtizedekben egyetlen polgár sem akadt városunkban, akinek milliókat fizettek volna ki, szabadság megváltás címén.

Javaslom az új testületnek, hogy óvja meg szeretett polgármesterünk egészségét és törvényes szabadságát. A két alpolgármester „markoljon” oroszlánrészt a városvezetési feladatokból, s a munkáltatói jogokat gyakorló képviselők küldjék el MI PISTÁNK-at minden évben, a jól megérdemelt szabadsága maradéktalan letöltésére.

Ui. „Én is pártot, jelölő szervezetet képviselek” mondja a „meghiúsult” alakuló ülésen az alul maradt polgármester jelölt. Csak miheztartás végett jelzem, hogy bárki is jelölte, támogatta, a megválasztott képviselőnek a testületben a választópolgárokat kell képviselnie! Ezért is javaslom, hogy ne csak a polgármestert szolgálják, hanem ahogyan ígérték, a várost is!

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr9615273868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakos.jozsef 2019.11.02. 16:53:25

A kedves érdeklődő kérdéseire a következőket tudom válaszolni.
Az Atádhír és NVTV (a polgármesterünk médiája)többnyire szelektíven tájékoztat, mert "tudják mit lehet és mit nem).
Az első alakuló ülés összehívása a műbalhé (képviselőjelölt bátorkodott jogával élni)körítéséhez és propagálásához tartozott. Ha nem így történt volna, akkor a polgármester stylistja megsúgta volna a dress code-ot,s a képviselők nem jelentek meg volna rózsaszín és tarka pólókban az "ünnepinek" jelzett ülésen.
A 2 alpolgármester azért kell, mert "szákmányposzt, s a vonatkozó törvény lehetővé teszi az adófizetők pénzének herdálását.
A polgármester a jövőben is el fog menni szabadságra, amikor csak akar,s a "maradékot" ezután is kifizetteti a "megváltó" testület.

Szofista 2019.11.08. 13:48:49

Kedves Bakos úr!
Szeretnénk tudni, hogy hányan olvassák a Nagyatádi egyenes beszédet?
A kommentek miatt érdekelne, mert a téma sokunkat érint, de úgy látom, hogy vagy nem olvassák a blogot, vagy nincs elég civil kurázsi a polgártársakban?

Az jutott eszembe, hogy azért volt olyan fontos az alakuló ülés idô elôtti összehívása, hogy mielôbb kifizesse a hivatal a szabadságmegváltást!
Kíváncsi lennék arra, hogy vajon egy összegben megkapta -e a Polgármester a pénzét, vagy talán neki is több részletben fizetik ki, úgy mint a nyugdíjazott hivatalnokokat?

A 2 alpolgármesterre visszatérve, azt hallottam,hogy as alpolgármesteri "állást" Nokiás dobozzal lehetett " megpályázni"!
Elôször fake news-nak tûnt, de utána számoltam.......

További sok sikert!!

bakos.jozsef 2019.11.08. 15:54:36

Tisztelt Polgártárs!
Érdeklődő levele éppen újabb jegyzetem írása közben ért, de kíváncsiságát kielégítendő, sebtében válaszolok, amennyire hiányos információim birtokában lehetséges.
A blogom olvasói létszámáról a szolgáltató jóvoltából (mint készítő és közreadó) rendszeres, ill. folyamatos tájékoztatást kapok. Ezek szerint az elmúlt héten legutóbbi jegyzetemmel kapcsolatosan 1900 lapletöltést jelez a gépem 1200 látogatóval. Mivel minden relatív,ezért nem tudom, hogy ez sok vagy kevés.Ha ismert lenne a településen lévő "Kanászkűrt" olvasók létszáma, mindjárt lenne viszonyítási alap, de számomra így is elegendő érdeklődőnek bizonyul. mivel az észrevételeim megosztását úgymond "vitaindítónak" szánom, a hozzászólások számát (jelenleg 2)felettébb kevésnek tartom.
A polgármesterünk fel nem használt szabadságának megváltásáról , ill. annak kivitelezéséről nincsen információm.
Ami pedig a nokiás dobozt illeti, éppen erről morfondírozok a gép előtt, de erről majd az új jegyzetemben.
Köszönöm kérdését, s gratulálok bátorságához, hogy volt mersze közreadni kérdéseit.

stb. 2019.11.08. 21:31:05

Tisztelt Bakos Úr!
Lehet, hogy segítene, ha legközelebb közreadna egy rövid és érthető gyakorlati útmutatót arról, hogy hogyan lehet hozzászólni, profil, belépés, jelszó, stb. Talán többen éreznének késztetést arra, hogy közreadják véleményüket a város ügyeiről, s netán vitába szállnának álláspontjával, s másokéval is. Amennyiben egy héten belül 1200 fő olvasta az írásait, az minden elismerést megérdemel. Az írásai iránt érdeklődők száma reményt adhat arra, hogy nem nem hiába végzi fáradságos oknyomozó munkáját. Sok sikert kívánok a további munkájához.
süti beállítások módosítása