HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Meglepődve olvasom az unikumnak beillő tudósítást az AtádHír oldalán. Ilyen még tényleg nem fordult elő Nagyatádon, hogy a szavazást követően nem alakulhatott meg sec perc alatt az új önkormányzati testület.

„Micoda capász” mondaná az oroszlán, miután a Radír Pók kiradírozta a fogait, mert tényleg nagy tragédia, hogy el kellett halasztani a „zsákmányosztást” („régi-új polgármesteri szabadság megváltás”, alpolgármesterek megválasztása, tiszteletdíjak emelése, bizottsági tisztségek) melyre a megélhetési politikusok türelmetlenül várnak.

Szánalmas nyilatkozatokat olvashatunk, többciklusos képviselők „szájából” mellyel reklamáló „jelölttársukat” szapulják. Ha ezt az újsütetű ifjonc „szűz” képviselők teszik, akkor nem csodálkozom, de a hat ciklusos polgármestertől és társaitól nem szép dolog. Az elmúlt évek során a bokros teendőik mellett is volt elég idejük, s bizonyára olvasták is a vonatkozó törvényt (A választási eljárásról szóló 2013 évi XXXVI. törvény)!  A terjedelem miatt eltekintek a részletes idézetektől, s csupán jelzem, hogy alanyi joga a kifogást emelő képviselő jelöltnek a jogorvoslati kérelem, amelyet egyetlen társa sem kérdőjelezhet meg, hovatovább jogorvoslati jog bármely választópolgárt megillet, s akkor lehetett volna igen sopánkodni, ha tolongottak volna a kifogások és fellebbezések, ne adj Isten a bírósági keresetek. Ehhez persze kellene egy kis civil kurázsii is. Lehet elhatárolódni, „felháborodni”, de elvitatni NEM! Lehet, hogy a műfelháborodások tetszenek a nézőknek, s a polgármester is értékeli a szervilis lojalitást, de a törvény adta jogával akkor is élhet a választópolgár, ha az egyeseknek nem is nyeri el a tetszését. A választott képviselők kinyilvánított véleményében tükröződő értékrendje semmi biztatót nem jelez a következő öt évre a demokratikus működés, az alapjogok érvényre juttatása tekintetében.

Ami pedig a „SVINDLI” (csalás) lehetőségét illeti, arra a kékcédulás választások óta ezeregy példa szolgál, ami Nagyatádon is előfordult nem egy estben. A választott és delegált bizottsági tagok valamennyien becsületes, jóravaló polgártársak, akikben a svindli gondolata sem merül fel, de mint köztudott, a lojalitás kifizetődő, és megér némi „gesztust” a kiválasztott tagoknak a későbbi újbóli „kiválasztás” reményében. Míg a kiválasztott bizottsági tagok „kisnyugdíjat” (35000Ft.) kapnak a választásnapi munkájukért, addig a delegált bizottsági tagok nem kapnak térítést (csupán mentesülhetnek a másnapi munkavégzés alól). Ezért aztán részükről nincs nagy tolongás a feladatért, s a jelöltek által delegált tagok többsége felkészületlenül, és lazán teljesíti megbízatását. Napközben gyakran dohányoznak, telefonálnak, idő előtt távoznak, vagy egyszerűen meg sem jelennek a szavazóhelyiségben. Az elmúlt 30 évben volt szerencsém több ilyen esetet személyesen is megtapasztalni, valamint durvább eseteket („kozmetikázásokat”) sok év után meggyónó bizottsági tagoktól meghallgatni. Egy szónak is száz a vége, a mostani választás eredménye is felettébb gyanús némelyik körzetben. Még nem állnak rendelkezésemre a végleges részletes adatok, de kíváncsian várom, hogy például a 8 sz. választókörzetben a jelöltekre leadott 530 szavazat mellett hány érvénytelen szavazólap volt és kinek a nevére szólt. Bár a hála nem politikai kategória, azért érdekes, hogy a VII. és VIII. választókörzet beágyazott agilis képviselője is elvérzett a választáson. Mindketten odatették magukat az elmúlt években választóikért, mégsem kellettek. Vajon miért? Az is érdekes, hogy hogyan lesz valaki 34 szavazattal képviselő. Természetesen ezen kívül is érdekel néhány dolog, ami napokon belül kiderül, de még várni kell az igazság pillanatára.

A VÁLASZTÁS MARGÓJÁRA:

Amint az várható volt, a helyi választás a „gesztenyések” (Nagyatádért Egyesület) győzelmével zárult a kormánypárt hatalmas zakója mellett. A Mi Pistánk „új generációs” csapata jó választás volt oly annyira, hogy a listán várakozó „jobb keze” hoppon maradt. Holnap kiderül, hogy kap e gyógyírt a sebeire, vagy végleg ejti a polgármester, s nem lesz „külsős” alpolgármester, netán bizottsági tag sem. Az elsöprő többség birtokában bármit megtehet a polgármester, s annak az ellenkezőjét is. A prológ alapítvány születése óta úgy érzékelem, hogy az egyesület csillaga leáldozóban van, mert „a mór megtette kötelességét, a mór mehet”. A mostani győzelem után már nem lesz szüksége Mi Pistánk-nak a gesztenyés logóra, sem a csapatra. Utódjelöltjét (pénzügyminiszterét) beülteti maga mellé, s szervilis holdudvarával kontroll nélkül azt tesz a jövőben, amit akar. Bár a városnak „ÚGY HIÁNYZIK, MINT ABLAKOS TÓTNAK A HANYATTESÉS”, azért a biztonság kedvéért még beemeli másod alpolgármesternek maga mellé a FIDESZ „lojális összekötőjét”. Miért éppen őt? Mert a vesztes jelölttárs (FIDESZ elnök) kellőképpen ki van stafírungozva „zsákmánnyal”, s egyébként is …….!

Az MSZP-DK koalíciós produkciója kész röhej, bukfencüket megérdemlik. Több évtizedes tapasztalat birtokában dilettáns (vagy tudatos) módon álltak a választásokhoz. Nem elég, hogy ketten együtt (MSZP-DK) sem tudtak indítani minden körzetben jelöltet, még megbízható tagokat sem tudtak delegálni a választási bizottságokba. Ezen persze sopánkodhatnak a vert seregek katonái, mert mindkét bukott alapszervezet elnöke ott ül a Megyei Közgyűlésben.

Szóval ez is egy érdekes választás volt ez idáig ismeretlen mutyikkal, de előbb vagy utóbb minden kiderül, s magyarázatot kaphatunk a történtekre. Már egy nap múlva is többet tudhatunk. Ezt főzte most Nagyatád! Jó étvágyat hozzá.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr5715267606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stb. 2019.10.28. 08:53:01

Kedves Bakos Úr !

Véleményem szerint az AtádHír-nek kötelessége lett volna a teljes körű tájékoztatás.
Például: megkérdezhette volna, hogy ha nem végleges a választási eredmény, akkor miért hívták össze az alakuló ülést?
Teljesen etikátlannak tartom (személytől függetlenül) a törvény adta lehetőségével élő képviselő jelölt minősítését úgy, hogy a körülményeket nem ismertették teljeskörűen.
Minimum egy helyreigazítás azért kijárna a hiteles tájékoztatás jegyében. Vagy erre ne várjak?
A bejegyzést olvasva felmerült bennem a kérdés, hogy miért kell 2 alpolgármester, mikor szinte már semmi hatásköre nincs az önkormányzatnak?
Vagy, ha van-lesz is, miért nem tisztelet díj nélkül?
Úgysem megy a polgármester szabadságra az elkövetkező 5 évben:)?
PS: Bakos Úr,örülök, hogy ismét jelentkezett, már azt gondoltam, hogy végleg a Bahamákra költözött!
süti beállítások módosítása