HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

Az egyszerű városlakó természetesen úgy gondolja, hogy a település önkormányzata, annak képviselő testülete ŐT a választót képviseli minden közügyben. Nos, ahogy az elmúlt évek során megtapasztalhattuk, Nagyatádon elég gyakran háttérbe szorulnak a közösségi érdekek, s prioritást élveznek az egyéni és szűk csoportérdekek.

A szeptember 26-án esedékes testületi ülésen ismételten terítékre kerülő hulladékkezelési közszolgáltatással kapcsolatos előterjesztés eklatáns példája a tájékozatlanságnak, és a gyenge érdekképviseletnek. Korábbi jegyzeteimben, e témában már többször közreadtam a kapcsolatos információkat, s kifejtettem nézeteimet (06. 26.Kukát kukára halmozni? 07. 02. Untauglich! 09.04.  Jegyző állapítja meg!), s javasoltam a döntéshozóknak egy tanulmányi kirándulást Taranyba, de intelmeim sajnos falra hányt borsóvá silányultak.

Miközben a szomszédos települések a szolgáltatóval korábban kötött szerződést a számukra elfogadhatatlan díjak miatt felmondták, a mi városgazdáink az új szerződéskötéssel, s az időközi díjemeléssel összesen 37, 2%-os díjnövekedést akasztottak a lakók nyakába.

A szerződésbontó szomszéd várak most 30-35%-al alacsonyabb díjajánlatot kaptak, de még ennek elfogadásán is gondolkodnak, noha a kedvezmény minden háztartásnak (nem csak az 1-2 fős) szól.

A korábbi ötletgazdánk most újabb („van másik”!) „silány” verzióval áll elő, s ismerve képviselőink hozzáállását, borítékolható, hogy ezt is, mint a korábbiakat minden nehézség nélkül lenyomja majd a döntéshozók torkán.

Az 1-2 fős háztartások számára korábban meghirdetett, s tiszavirág életűnek bizonyult 50%-os kedvezményt a csak egy fős háztartások számára ajánlott 18%-os kedvezmény váltotta, melyet csak az érintettek cca. 13%-a vett igénybe, a korábbi 67%-al szemben.

Ezúttal 25%-os kedvezményről „tárgyaltak” (?), de ismét csak az 1-2 fős háztartások részére, mert a szolgáltató „költségkalkulációjába” ez fér bele. A szerződő önkormányzat korábban sem igényelte a részletes költségkimutatást, s zokszó nélkül tudomásul vette és veszi a szolgáltató által meghatározott (punktum) edényméreteket és díjakat, és az okkal elhallgatott kalkulációs tételeket.

Aki olvassa, az láthatja az előterjesztésben a korábban már sokszor hangoztatott és nem új keletű indokokat, magyarázatokat, s a figyelmesebbekben okkal merül fel több ellentmondásra hajazó kérdés.

  1. A közszolgáltató miért törölte egyoldalúan edényválasztékából a Nagyatádon korábban használt és bevált 50 l-es kukákat, miközben Nagykanizsán és sok más településen ma is használatban van?
  2. Miért vezették be Nagyatádon a rendelkezésre állási díjat, amikor az településünk esetében (állandó, ill. folyamatosan csökkenő lélekszám) teljesen indokolatlan?
  3. Az 50%-os kedvezmény az ajánlatban és a szerződésben hol van „korlátozva” (igénylők száma), s az előzetes (esetlegesen téves) kalkuláció kinek a kockázata?
  4. A társasházak lakásonkénti számlázása szembement a közösségek díjfizetési szabályozásával (SZMSZ), jelentősen költségesebb a közösségi számlázásnál, kevésbé biztonságos (fizetési készség), s a ténylegesnél jóval magasabb hulladékmennyiség számlázását eredményezi. Miért kellett az olcsóbb és arányosabb rendszerről egy költségesebbre és aránytalanra átállni?
  5. Miért szükséges az évi kétszeri lomtalanítás és a veszélyes hulladék gyűjtésének beállítása a szerződésbe, ill. a költségekbe, mikor indokolatlan és felesleges, mert elkészül az e célokra szolgáló hulladékudvar?
  6. Mire már megint ez a nagy sietség, amikor az új szerződések megkötésének végső határideje ez év december 31-e?

Miért olyan „halk” (erélytelen) a tárgyalás alkalmával a megrendelő önkormányzat?

Feltételezhetően azért mert pillanatnyilag is több tíz millióval (cca.60) tartozik a szolgáltató felé, továbbá a szolgáltatói „gesztusok” (sport és egyéb támogatások, térítésmentes konténerürítések, stb.) is visszafogottságra kényszerítik egyeztető delegációinkat.

Ebből kifolyólag rendre csak a szolgáltatói érdekek érvényesülnek, mert lekenyerezett képviselőink többsége, esküjéről és választóiról megfeledkezve „idegen” érdekek szolgálatába állt.                 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr455533459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása