HTML

Nagyatádi egyenes beszéd

"A hír szent, a vélemény szabad"

Friss topikok

  • Prof. Wurm: Ez egy érdekes és főleg tanulságos választás volt az összes országos párt számára. A véleményem ny... (2022.04.17. 20:04) Mi történt velünk?
  • bakos.jozsef: @újnagyatádot: Tisztelt "ELNÖK"(?) Úr! Sajnálom, hogy nincs annyi vér a pucájában, hogy névvel fej... (2020.02.26. 22:26) NESZE NEKED NAGYATÁDI VÁLASZTÓPOLGÁR!
  • Nepcsi: Nem kívánok Bakos József és Prof Wurm múltfeltáró eszmecseréjének döntnöke lenni, de az bizonyos,... (2020.02.10. 20:29) MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA"!
  • stb.: E cikkről eszembe jutott a Titkok könyvtára (The Librarian) című film Noah Wyle főszereplője, aki ... (2020.02.09. 09:14) A MI PISTÁNK és az "Ő ÖNKORMÁNYZATA". II.
  • Nepcsi: Ne feledjük azt sem el, hogy a "Mi Pistánk"első sürgős vagyonértékesítő lépései során gazdaságtala... (2019.12.17. 18:23) Janus-arcú MI PISTÁNK?

Linkblog

A bizonyítványosztásig ugyan még bő egy év van hátra, de a csütörtöki soron kívüli testületi ülésen megtartott próba érettségin a város képviselő testülete alapjában véve megbukott.

A felkészületlen képviselő csoport a neccesnek ítélt első adogatás után a másodikat határozottan autra ütötte. Július 2-i „Untauglich!” címszó alatt már nem először észrevételeztem a polgári (civil) frakció alkalmatlanságát a város vezetésére, de a tegnapi ülésen látottak, hallottak ismételten megerősítették meglátásomat.

A történtek lényege, hogy a Nagyatádi Kulturális és Sport Központ igazgatói beosztására kiírt pályázatra a július 1-én lejárt határidőig egy pályázat érkezett a korábbi Művelődési Központ igazgatója részéről.

Mivel a véleményező bizottság egyhangúan támogatta a pályázó vezetői programját, s sem a polgármesterhez, sem a jegyzőhöz semmiféle előzetes kifogás nem érkezett, az előterjesztés határozati javaslata szeptember 1. napjától intézményvezetői magasabb vezetői beosztást javasolt 2018. augusztus 1 napjáig a pályázó részére.

Szerdai jegyzetemben utaltam a „felbujtóra”, aki „Necces kinevezésre készülnek Nagyatádon”, című cikkében a kaposvarhirado.hu-n hosszasan ecseteli a jelölt nacionáléját, nem fukarkodva az epés megjegyzésekkel sem. A testületi-ülést megelőző „új információ” elbizonytalanította a polgári képviselő csoport tagjait, ezért a képviselő alpolgármester miután megdicsérte a pályázatot, azzal a javaslattal állt elő, hogy érvénytelenítsék a pályázatot. Tette ezt minden előzetes tájékozódás, és kellő meggyőződés nélkül.

A megilletődött csoportról lerítt a bizonytalanság, s érzékelni lehetett, hogy az ülést megelőzően a forró dróton alfa parancs érkezhetett, mely szerint az előterjesztést nem szabad támogatni, illetve megszavazni. A csonka „frakció” összezárt ugyan, de sánta érvelésük mellett maguk sem tudták mit is akarnak, és hogyan tovább.

A polgármester szokásához híven (ezúttal okkal) kiosztotta a megszeppent képviselőket, de a szigorú ukáz hatására ezúttal nem akadt a sorból kilógó képviselő, s a fenyegetődzés sem hatotta meg a renitenskedő csoportot. Érdekes jelenség volt, hogy miközben a szóvivői szerepet átvette egy független (a városi honlapon narancsszínű) képviselő, a kormánypárt által delegált külsős (jogász) alpolgármester az egész napirend alatt néma maradt mind, ha ott sem lett volna. Persze köztudott, hogy mellékesen a pályázó jogi képviselője, ezért dukált neki a Néma Levente szerepe. Az ülés előtti „összetartáson” azért figyelmeztethette volna társait, hogy ne dőljenek be egy átgondolatlan, hebehurgya ugratásának.

Az ügyben elhangzott pro és kontra érveket hallgatva egyértelmű, hogy a pályázó minden tekintetben megfelelt a feltételeknek, s semmiféle akadálya nincs a kinevezésének. Az intézményi összevonásokat, a munkáltatónak anno bejelentett, tudomásul vett, és nem kifogásolt (ezzel tudomásul vett!), majd az ülést megelőzően felvetett és megszüntetett összeférhetetlenséget figyelembe véve a pályázó nem követett el hibát (nem úgy, mint korábban a jegyző és a testület, hogy anno nem észrevételezte, s szüntette meg az összeférhetetlenséget) ezért egy esetleges munkajogi perben jó eséllyel térdeltetheti sarokba a döntéshozókat.

Összességében a tegnapi ülés vihar volt egy pohár vízben. Semmit nem oldott meg, s ráadásul a javaslatot el kellett volna utasítania az előterjesztőnek tekintettel arra, hogy városunk képviselő-testülete az igazgatói pályázat érvénytelenségében nem hozott olyan döntést, amely a szükséges többséget elérte volna. Az új Mötv. 2013. január 1-töl ugyanis minősített többséget kíván!

„ 42.§ A képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át:2. szervezetének kialakítása és működésének meghatározása, a törvény által hatáskörébe utalt választás, kinevezés, vezetői megbízás;....50. § Minősített többség szükséges a 42. § 1., 2., 5., 6., 7. pontjában foglalt, továbbá a törvényben és a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott ügyek eldöntéséhez,"

Azaz az 5:3 arányú szavazat elégtelen, mert a minősített többség 11 tagú testületnél 6 igennel van meg. Ha a javaslat nem kapja meg a szükséges többséget, akkor az elutasítottnak tekintendő, azaz a pályázat érvénytelenségét a testület nem szavazta meg. A jelenlegi helyzetben a pályázat elbírálatlan, ezért az elbírálásában kell dönteni.

Mi lenne a célja a kinevezés meghiúsításának? Nos, miután mindenki „Ormai TV”-ként ismeri a Nagyatádi Városi Televíziót, nem nehéz kitalálni, hogy a jövő évi választások előtt milyen fontos lenne kihúzni a sámlit a MI PISTÁNK alól. Egy „más színű” igazgató (netán az ominózus cikk szerzője) mennyivel másképpen tudná prezentálni polgármesterünk eddigi „gyümölcsöző” tevékenységét , s mennyivel másképpen tudná tálalni a polgári képviselő csoport eddigi alulteljesítését.

Tisztelt Polgári Képviselő Urak!

A hajó elment. Tetszettek volna korábban forradalmat csinálni. Alkalom, és helyzet volt bőven, de aki a magas labdákat nem tudja, vagy nem akarja megjátszani, az ne reménykedjen győztes mérkőzésben. Mit keres a televízió egy integrált önkormányzati intézményben, s hogyan lehet ebben a struktúrában közszolgálati?  Annak idején a média törvényt sem lapozgatták?

Akkor kellett volna gondolkodni, amikor a polgármester előrelátóan kifundálta, s a bólogató testület jó szokása szerint támogatta. Nem kell minden képviselőnek jogi végzettség, mert három jogász a testületi üléseken több mint elegendő. Ez viszont nem zárja ki azt, hogy a kazánkovács és népi táncos képviselő is felkészüljön a napirendre tűzött előterjesztésekből, s esetlegesen szakemberek segítségét is igénybe véve utána nézzen az előírásoknak.

Bár fennen hirdeti, de téves a polgármester azon hitvallása miszerint; „Nekünk saját magunknak kell megfelelni, nem másoknak. Minket a nagyatádiak küldtek ide, nem egy újságíró”.

Elsősorban a vonatkozó törvényeknek, előírásoknak, másod, harmad, s negyedsorban a választópolgároknak kell megfelelni, s csak aztán önmaguknak.

„Véleménye lehet bárkinek, de a jegyző állapítja meg, hogy törvényes valami vagy nem” mondja a polgármester. Nosza rajta tisztelt képviselők. Kérdezzék meg a jegyzőt, most hogyan tovább?

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyenesbeszed.blog.hu/api/trackback/id/tr285486198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civil48 2013.09.01. 20:44:01

Bakos Úr! Egy kisé más következtetést vontam le a pénteki testületi ülésen történtekből.

Először fordult elő Nagyatádon, hogy a polgármesterrel egy képviselő csoport, jelesül a fidesz-csoport szembeszállt. Igaz, a város szempontjából nem (csak a pályázó számára) „fajsúlyos” ügyben. A kárt okozó ügyekben (iskola-ügy 300 milliója, vesztegető-fuvar a házépítésnél, és B.liga-meccs korrumpálás, stb.) tátott szájjal hallgatnak, a nagy hozzáértésük, kényes erkölcsük megvillantásával!
Mi is történt? Érvénytelenítették az igazgatói pályázatot, azzal a felütéssel, hogy összeférhetetlenség van a pályázatban szereplő tevékenységi kör és a pályázó magáncége tevékenységi köre között, melyet ugyan a róla íródott Somogyi Hírlapos cikk megjelenése napján a pályázó megszüntetett, de magában a leadott pályázatban nemleges nyilatkozat van az összeférhetetlenségről, és ezen kinyilatkozás a pályázat elbírálásakor nem valós, nem igaz.
A polgármester minden barba-trükk mutatványát előszedte, a kéréstől a fenyegetőzésig, de nem tudta akaratát keresztülvinni, a fidesz-frakció hajlithatatlan maradt, az intézménynek 2013.aug.31-én, a megbízás lejártával már nincs, 2013.szept. 1-től az érvénytelenített pályázat miatt meg nincs vezetője.
Az egész „bagázs” nagy szakmai és vezetői hozzáértésére jellemző, hogy az a ténybeli mulasztás sem tűnt fel senkinek, hogy a polgármester és a jegyző által elkövetett hiba miatt talán fegyelmi vizsgálatot kellene kezdeményezni ellenük, munkaköri kötelességük elmulasztása címén. Tudniillik, feketén-fehéren kiderült az, hogy az igazgatói ideiglenes megbízás alatt is összeférhetetlen tevékenységi körök szerepeltek a társasági szerződésekben. Az azok fölötti szemet hunyás miatt, a kötelezettségszegés, munkaköri mulasztás a jegyző és polgármester részéről fennáll, még akkor is, ha annak retorziós hatása 30 nap után az igazgatóra nincs. Mivelhogy, annak idején bejelentette az összeférhetetlenséget, - csak a munkáltató elfelejtette (!?) annak megszüntetésére felszólítani.

Így a megbízásos munkaviszony nem necces, - de aug.31-vel lejárt. Munkajogilag megszűnt. A pályáztatás alapján szept. 1-én induló, új, kinevezéses pályázatban viszont valótlan (szándékos vagy vétlen) állítás szerepel, melynek elbírálása során a munkáltatói jogokat gyakorló polgármester újfent nem fedte fel az állítás valótlanságát, a „törvényességi felügyelet őre”, a jegyző pedig törvényeknek megfelelővé minősítette, a nyilvánvalóan nem megfelelő (= hamis állítást tartalmazó) pályázatot. A testület félrevezetéséért a fegyelmi elmarasztalás indokolt.

A képviselő testület fidesz-csoportja vajon észrevette volna a félrevezetést az újság „leleplező” cikke nélkül? Eddigi tevékenységük során biztosan állítom, hogy nem. Itt, csak háttérben mozgatott szálak lehetnek, amelyhez asszisztáltak. Egy tockos a bürgermeisternek : „Na, ne má, hogy a te akaratod érvényesüljön egy fontosabb kinevezésnél!.Kis pistikém, te csak dönts abban, hogy ki legyen a takarítónő!”
„Meg aztán távlati terveink is vannak. Ahogy legutóbb összevontuk az intézményt, úgy abból ki is szakítható mondjuk a városi televízió része. Miért ne legyenek az országos tv-k után a városi televiziók is a fidesz felügyelet, egyben ráhatás alatt. A sorba beleillik (a teljesség igénye nélkül) ……………….trafik-mutyi, tak.szöv.-mutyi, - miért ne lehetne tv-mutyi is!?
Nehogy más igazságot halljon a polgár, mint a fidesz igazsága!
Hajrá Magyarország! Rohanj a végzeted felé!
süti beállítások módosítása